Република Илинденска Македония е едно от възможните имена за Македония, което е било обсъждано вчера между лидерите на Македония и Гърция. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред бТВ.

"Илинденска Македония съм чул, също и Вардарска, Северна. Илинденското въстание е едно българско въстание, част от общата ни история", изтъкна министърът.

Според него двете страни са стигнали "на една ръка разстояние".

"Ние претенции към името на Република Македония нямаме, имаме претенции да не се преиначава историята и да се преследват хората с българско самосъзнание в Македония", заяви Каракачанов.

Той заяви, че е важно този изкуствен спор за името да приключи. И допълни, че в България живеят повече хора с произход Македония, отколкото в самата Македония.

"Исторически сме свързани, както Гърция и Кипър и Сърбия и Черна гора", поясни Каракачанов.

Той коментира и т.нар.пакет "Мобилност", който касае транспортните фирми.

"Темата с Иран измести нещата и показа двоен стандарт - като темата с шофьорите. Когато искаш да вземеш бизнеса на няколко източноевропейски държави, да фалираш хиляди фирми от Източна Европа и да оставиш десетки хиляди хора без работа, не ти трябва единството в ЕС и обясняваш как спели в кабините и си загрижен за хигиената им. Това е двоен стандарт. Но когато бизнес интересите ти са засегнати в Иран от предложението на САЩ за санкции и ембарго  - търсиш единството на цяла Европа. Това, че сме в ЕС, не ни прави мълчаливи папагали", каза Каракачанов.

И допълни:

"Още през миналата година въпросът беше обсъждан с Макрон. Но когато си коректен, те смятат за будала, а като се опъваш като Орбан, май повече те уважават."

По повод решението на Светия синод български духовници да не участват в съвместно честване с македонската църква на 1000 години от създаването на Охридската архиепископия, Каракачанов посочи, че това е решение, дошло от външни фактори и личностни конфликти.

Критиките на Нинова по повод срещата за Западните Балкани Каракачанов определи като опозиционно говорене.

"Разбрахте ли защо сме най-бедната и най-неавторитетната страна в Европа – като вица с дявола и казаните. За първи път в новата история на България се прави подобен форум на тема "Западни Балкани", тема, от която ни зависи бъдещето, и сега само защото си лидер на опозицията, не може да кажеш, че е било успех за държавата и интересите ни", каза Каракачанов.

Според него сделката за ЧЕЗ трябва да се спре, за да има контрол.