Сенатът на САЩ утвърди Джина Хаспъл за ръководител на ЦРУ въпреки спорната й роля в програмите за изтезания след атентатите от 11 септември, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Кандидатурата на 61-годишната Хаспъл бе подкрепена с 54 от 99 гласа в горната камара на американския Конгрес, включително от шестима сенатори от опозиционната Демократическа партия.

Тя е първата жена, която застава начело на разузнавателната агенция. Хаспъл работи от 33 години в Централното разузнавателно управление и досега бе негов заместник-директор. Заменя на директорския пост Майк Помпео, който стана държавен секретар.

Специалистка е по тайните операции и през по-голямата си част от кариерата е била агент под прикритие, отбеляза Ройтерс. Кандидатурата й породи полемики, защото е ръководила поне през част от 2002 г. таен затвор на ЦРУ в Тайланд, където предполагаеми членове на "Ал Кайда" често са били изтезавани. Три години по-късно е наредила видеозаписите от разпитите им да бъдат унищожени.

Сред най-гласовитите противници на назначаването на Хаспъл е сенаторът републиканец Джон Маккейн.

"Ролята на г-жа Хаспъл в контрола над използването на изтезания е смущаваща. Тя отказа да признае неморалния характер на изтезанията и това я дисквалифицира. Мисля, че Сенатът трябва да отхвърли тази кандидатура", написа Маккейн през миналата седмица.

По този повод съветничката по комуникациите в Белия дом Кели Садлър е казала на закрита среща, че "няма значение какво мисли сенаторът Джон Маккейн за кандидатурата на Джина Хаспъл за шеф на ЦРУ, защото умира така или иначе".

Думите й предизвикаха скандал и принудиха Белия дом да се извини официално.