При нападението срещу православната църква в Грозни са убити двама полицаи от охраната на храма и двама са ранени, убит е и един цивилен гражданин, съобщиха правоохранителните органи на Чеченската република, предаде ТАСС.

Установена е личността на четиримата нападатели, ликвидирани при спецоперацията, съобщи в канала си в Телеграм чеченският лидер Рамзан Кадиров. По думите му трима от тях са местни жители - двама от село Гелдаган и един от село Аргунское в околностите на Грозни, а водачът на групата е от "съседен регион" на Руската федерация. 

Мюфтията на Чечения Салах Межиев нарече нападението "чудовищно престъпление", поръчано от чужбина, предаде ТАСС. 

"Най-страшното е, че престъплението е извършено през благословения месец Рамазан, когато са забранени всички разпри, войни и убийства. По кощунствен начин западните поръчители са решили да дестабилизират обстановката в Чеченската република, да предизвикат страх у жителите и гостите и да създадат изкуствена нестабилност в региона", смята той.

Според представител на Руската православна църква нападението е "пореден опит на псевдоислямски екстремисти да сблъскат православните християни и мюсюлманите". Това написа в официалния си канал в месинджъра "Там-там" ръководителят на Синодалния отдел за връзки с обществеността и медиите Владимир Легойда.