Брюксел призова днес новото италианско правителство към разум в бюджетната политика, а кредитната агенция Fitch предупреди, че изборът му ще повлияе на кредитния рейтинг на втората най-задлъжняла държава в еврозоната. Италианският дълг е вторият след гръцкия и е 132% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Луиджи Ди Майо, лидерът на  популисткото движение "Пет звезди" и Матео Салвини, шеф на крайнодясната Лига получиха одобрението на италианския президент вчера за предложеното от тях правителство. 

"Политическият риск беше "ключов фактор за понижението" на кредитния рейтинг на Италия до BBB м.г., съобщи Fitch вчера в изявление, в което подчерта, че ще следи за "фискално разхлабване и потенциалните щети върху доверието" на инвеститорите.

Европейската комисия, която по принцип не се намесва в националната политика, призова днес новото италианско правителство към "разумна" бюджетна политика.

"За нас е важно новото италианско правителство да запази курса и да води разумна бюджетна политика", каза заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог, за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари Валдис Домбровскис в интервю за германския вестник "Ханделсблат".

Популистите и крайнодесните, които ще управляват Италия - една от страните, основателки на европейския проект, предложиха вчера Джузепе Конте, юрист на 54 години, за премиер на правителството.

Приетата от двете движения програма съдържа 38 точки, част от които се очаква да доведат до увеличаване на бюджетния дефицит и дълга. В окончателната версия на програмата поне липсват предизвикалите шок мерки от предишни версии, включително евентуалното излизане от еврото и едностранно зачеркване на част от колосалния публичен дълг.

"Ние можем единствено да посъветваме да се запази курса на икономическата и финансовата политика, да се поддържа растежа чрез реформи и да се контролира бюджетния дефицит", допълни заместник-председателят на комисията.

Лидерът на "Лига" Матео Салвини вече отхвърли няколко предупреждения на европейски партньори по темата, определяйки като "неприемливи" предупрежденията на френския министър на икономиката Брюно льо Мер, който изрази безпокойство относно стабилността на еврозоната. Салвини реагира бурно и на предупреждението на Манфред Вебер, лидер на групата на европейските десни в Европарламента, консерватор от партията на Ангела Меркел. Вебер обвини двете партии, че си играят с огъня, тъй като Италия е много задлъжняла.

"Популистки и ирационални действия биха могли да доведат до нова криза на еврото", посочи Вебер.

"Нека се занимава с Германия, а ние ще се занимаваме с това, което е добро за италианците", туитна Салвини.

Мрачно бъдеще

Конте ще е 65-ият министър-председател за последните 72 години в страна, където премиерите оцеляват средно по година и два месеца, посочва "Паис". Той ще представлява правителство, което обеща да се бори с ЕС за всичко, от икономическата политика до имиграцията и външните работи. Липсата на политически опит и слабите връзки на Конте с двете партии, със сигурност ще породят въпроси доколко ще бъде ефикасен на поста, а това допълнително ще усложни отношенията между Брюксел и третата по големина икономика в еврозоната.

В новото италианско правителство лидерите на управляващите партии ще имат министерски кресла. Според медии Салвини ще оглави министерството на вътрешните работи, а Ди Майо ще стане министър на икономическото развитие и труда.