Китай понижава от 25 на 15% митата за внос на автомобили от 1 юли, съобщи Ройтерс, позовавайки се на съобщение на китайското министерство на финансите. Мярката идва два дни след обявеното примирие в търговския спор със САЩ.

"Решението е взето с цел да продължат реформите и отварянето на страната, за стимулиране на реформата на предлагането и преобразяването и модернизацията на сектора, за да се отговори на търсенето на потребителите", обясни финансовото ведомство.

Пекин се споразумя с Вашингтон за намаляване на търговския дефицит през миналата седмица. Азиатската страна обеща да купува повече американски стоки и да отвори пазарите си.

Според разпространено изявление на двете страни Пекин се е ангажирал да купува повече американски стоки, в частност земеделски и енергийни продукти.

В него се посочва, че китайската страна ще направи това с цел да удовлетвори "нарастващите потребителски нужди на китайския народ" и заради "висококачественото икономическо развитие". Освен това намаляването на дефицита на САЩ в търговията с Китай ще бъде в подкрепа на "растежа и заетостта в Съединените щати", са казва още в документа. 

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу каза, че Пекин се е съгласил да намали излишъка си по търговията със САЩ с до 200 млрд. долара. Това обаче не бе посочено в официалните съобщения.

Китайският вицепремиер Лю Хъ, специален пратеник на президента Си Цзинпин, съобщи в неделя, че преговорите с американски представители са завършили с ангажимент страните да не влизат в търговска война. 

Страните се договориха да спрат да си налагат взаимно мита. Търговското сътрудничество ще бъде засилено в области като енергетиката, земеделието, здравеопазването, високите технологии и финансите.

В момента внасяните в Китай автомобили се облагат с мита от 25%, което е една от ябълките на раздора с Вашингтон, като президентът на САЩ Доналд Тръмп обича да дава този пример, за да критикува "протекционистката" търговска политика на Пекин.

САЩ облагат вносните коли с мита от 2,5 на сто. 

Поредният етап на изостряне на търговските отношения между Вашингтон и Пекин започна на 3 април, когато администрацията на Тръмп публикува списък с продукти, сред които индустриални роботи и телекомуникационно оборудване, внасяни от Китай, за които планира да въведе допълнителни мита от 25%.

Предложените от САЩ мита бяха поредното от серия агресивни действия, които администрацията предприе в борба срещу т.нар. от нея "нечестни търговски практики" на Китай и други страни. В отговор Пекин пък публикува списък с американски стоки, които планира да бъдат облагани с аналогични мита.