Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс, който е на посещение в София. Фокус на разговора беше поставен върху споделения от двете страни ангажимент в борбата с международния тероризъм, трафика на наркотици, трафика на хора и защитата на киберсигурността. Борисов и Сешънс дискутираха също така други области на двустранното сътрудничество в правоприлагането, включително екстрадициите и взаимната правна помощ.

Бойко Борисов и Джеф Сешънс, който е на посещение в България.

Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет сред срещата на премиера със Сешънс, на която присъстваха още главният прокурор Сотир Цацаров и министърката на правосъдието Цецка Цачева. 

Министър-председателят постави казуса с Желяз Андреев и другите четирима българи, за които САЩ искат екстрадиция. Той посочи, че България не поставя под съмнение Договора за екстрадиция със САЩ, но българските институции ще продължат да работят активно за разрешаването на случая и защитата на правата на българските граждани, става ясно още от съобщението на правителството.

Става дума за случая, по който САЩ поискаха екстрадиция на Андреев и още четирима негови колеги, работили в софийския офис на регистрирана в САЩ фирма, уличена в търговия със стоки с двойна употреба с ембаргова Сирия. Цацаров вече отказа да арестува сънародниците ни.

Снимки Министерски съвет