Заместничката на главния прокурор Сотир Цацаров Пенка Богданова е отменила постановлението на Стойчо Ненков от апелативната прокуратура в София, с което е образувано наказателно производство срещу главния архитект на София Здравко Здравков, съобщиха от прокуратурата. Това е станало след служебна проверка на акта на прокурор Ненков, за който се разбра през миналата седмица.

Става дума за продължение на сагата около строежа на небостъргач в столичния кв. "Стрелбище". Инвеститор е компанията НИКМИ. Обвинителят Ненков бе разпоредил на нисшестоящата районна прокуратура да стартира досъдебно производство срещу арх. Здравков заради упорития му отказ да изпълни съдебно решение, което дава зелена светлина за строежа на небостъргача.

НИКМИ има намерение да построи 150-метрова сграда на кръстовището на бул. “България“ и “Петко Ю. Тодоров". Проектът обаче предизвика протести. Теренът на НИКМИ е бил общински до 2006 г. Фирмата го придобива след замяна. По това време на него е позволено застрояване, но до 20 метра височина. Впоследствие имотът е отреден за озеленяване в Общия устройствен план от 2009 г. Така в него може да се построи само кафене, църква или тоалетна.

През 2014 г. с решение на общинския съвет е приет подробен устройствен план на кв. "Стрелбище". Имотът на НИКМИ обаче е изключен от неговия обхват, тъй като компанията е започнала процедура по изготвянето на самостоятелен план за терена. Вратички в закона позволяват в този план да се предвиди строителството на 150-метрова сграда. Бившият вече архитект на София Петър Диков отказва да задейства процедурата за самостоятелния план на терена. Компанията обжалва и печели делото, което задължава настоящия главен архитект да задейства плана. Здравко Здравков отказа и бе глобен с 1000 лева от съда заради отказа. Той пак отказа и бе глобен отново с 13 000 лева. Заради последната глоба дори се проведе акция, в която общинските съветници събраха парите.

Така се стигна до постановлението на апелативния прокурор срещу главния архитект на София. Служебната проверка в прокуратурата обаче е установила, че "апелативната прокуратура се е произнесла при неизяснена фактическа обстановка, която не позволява да бъде направен обоснован извод относно това налице ли е вече наложено административно наказание за същото деяние. Затова зам. главният прокурор е указал на Софийската районна прокуратура да извърши допълнителна проверка по случая." 

От Върховната касационна прокуратура описват конкретните процесуални нарушения на прокурора при подвеждането под отговорност на архитекта. Като например това, че преди близо 2 г. е променена възможността му да издава такива указания:

"Въпреки че от 9.08.2016 г. разпоредбата на чл. 213, ал. 2 НПК е отменена и горестоящ прокурор няма право да указва на по-ниска по степен прокуратура да образува досъдебно производство, с постановление от 11.04.2018 г., той е разпоредил на СРП да образува дело."

Следва заключението:

"Предвид обстоятелството, че тези пропуски поставят въпроса дали е налице задълбочено познаване на актуалното законодателство, заместникът на главния прокурор е изпратил копие от постановлението си на административния ръководител на АП-София за преценка за изготвяне на предложение за извънредно атестиране на прокурор Стойчо Ненков. Съобразно Закона за съдебната власт то се извършва при наличие на данни за трайно влошаване на качеството на работа на магистрата."