Малко известният професор по право, който беше предложен за премиер на Италия в понеделник, веднага предизвика коментари и съмнения. Критиките към Джузепе Конте, избор на популистката партия "5 звезди" и крайнодясната Лига, започнаха с липсата му на политически опит и че той се е появил сякаш от нищото. В богатото си CV Конте посочва голям академичен опит като там са споменати също Нюйоркския университет, Сорбоната и Йейл, пише "Политико".

Но "Ню Йорк таймс" вече постави под въпрос поне един момент в автобиографията на юриста. Конте твърди, че е "осъвременил и усъвършенствал познанията си" в Нюйоркския университет, но говорител на учебното заведение заяви, че "човек с такова име не се появява в никой от нашите регистри - нито като студент, нито като член на академичната общност". Говорителят все пак уточни, че е възможно Конте да е присъствал на някакви курсове в рамките на два-три дни.

В свое изявление от "5 звезди" отхвърлиха тези твърдения като настояха, че техният кандидат за премиер е учил в Ню Йорк.

Но дори и преди тази история да стане известна, италианските медии писаха за съмнения относно кандидатурата на Конте в администрацията на президента Серджио Матарела.

Критики имаше и за начина, по който беше обявено името му от лидерите на двете партии - Луиджи ди Майо и Матео Салвини. Според италианската конституция президентът назначава министър-председателя. А като обявиха името като свършен факт, двамата популистки лидери сякаш се опитаха да омаловажат ролята на държавния глава до просто подписване на назначението.

Италианският президент се приема за гарант на международните договори, в които участва страната. Ако неговият авторитет бъде подкопан, за него ще бъде доста по-трудно да налага уважение към спазването на европейските правила. Междувременно президентът одобри Конте за премиер.