Юлия Скрипал, която оцеля при опит за убийство, за който британските власти смятат, че е свързан с Русия, направи изявление тази вечер.

Тя направи писмено изявление, което бе разпространено от световните медии. Дъщерята на един от най-известните руски шпиони все пак заяви, че иска да се върне в родината си, в „дългосрочен план”, въпреки опита за убийство.

„Фактът, че бе използван нервнопаралитичен агент е шокиращ”, каза Юлия за „Ройтерс”.

„Животът ми се обърна наопаки”, заяви младата жена.

 

 

Юлия и баща й Сергей Скрипал, който предаде десетки руски шпиони на британските служби, бяха намерени в безсъзнание в град Солсбъри на 4 март. Юлия, която е на 33 години, беше в кома в продължение на 20 дена.

„Събудих се, слушайки новините, че сме били отровени”, каза Скрипал в първата си медийна изява след инцидента. Жената се е свързала с „Ройтерс” посредством британската полиция. Тя е дала изявлението си от секретна локация в Лондон, тъй като е под програма за защита на Великобритания.

„Толкова сме щастливи, че оцеляхме опита за убийство. Възстановяването ни беше бавно и изключително болезнено”, казва тя в писменото си изявление на английски.

„Докато се опитвам да свикна с опустошителните промени, които се налага да преживявам, както физически, така и емоционално, си взимам един ден, за да помагам на баща си във възстановяването му. В дългосрочен план искам да се върна в родината си”, обяснява Юлия.

От Кремъл също коментираха изявлението й. Говорителят Дмитрий Песков заяви, че Юлия Скрипал говори под натиск.

„Не сме я виждали или чували”, каза той, когато бе помолен да коментира.

Посланикът на Русия в Лондон, Александър Яковенко е искал да се срещне с Юлия, която е руска гражданка.

„Благодарна съм на предложението за помощ от руското посолство, но в момента не искам да се възползвам от услугите”, каза Скрипал.

„Освен това, искам да подчертая това, което и по-рано казах в изявлението си, а именно, че никой не говори вместо мен или баща ми”, подчерта дъщерята на Сергей Скрипал.

„Не искам да навлизам в детайли, но лечението бе болезнено и депресиращо”, разказа жената за прекараното в болницата време. Баща й бе изписан на 18 май, като по-рано докторите се страхуваха, че двамата може да са претърпели сериозни мозъчни повреди.

Вижте и цялото й изявление:

„Добър ден, казвам се Юлия Скрипал.

Дойдох във Великобритания на 3-ти март, за да посетя баща си – нещо, което съм правила и преди. След 20 дена в кома се събудих, слушайки новините, че сме били отровени. Все още намирам за трудно да осъзная, че двамата бяхме нападнати по този начин. Фактът, че нервнопаралитичен агент бе използван, е шокиращ.

Късметлии сме, че оцеляхме.

Не искам да навлизам в детайли, но лечението бе болезнено и депресиращо. Възстановяването ни беше бавно и много болезнено. Благодарна съм на прекрасния и мил медицински персонал в болницата в Солсбъри – място, което опознах твърде добре. Благодаря и на тези, които ни помогнаха на улицата в деня на атаката. Бях изписана от болницата на 9-ти април и продължих с лечението си, но животът ми се преобърна наопаки. Докато се опитвам да свикна с опустошителните промени, на които станах обект, както физически, така и емоционално, помагам и на баща си за възстановяването му.

В дългосрочен план се надявам да се върна в родината си. Искам да коментирам няколко въпроса директно, поради което реших да прекъсна рехабилитацията си, за да направя това изявление. Умолявам всички да уважават неприкосновеното пространство на мен и баща ми. Нуждаем се от време, за да се възстановим и да свикнем с всичко, което се случи. Благодарна съм на предложенията за помощ от руското посолство, но към момента предпочитам да се лиша от услугите им.

Освен това, искам да подчертая това, което казах и в по-ранното ми изявление, а именно, че никой не говори от мое или на баща ми име.

Искам да благодаря още веднъж на всички, които бяха ангажирани с грижата за мен в този труден период от живота ми. Приоритетът ми си остава възстановяването ми, както и здравето на баща ми. Благодаря ви за вниманието!”