Операторът на полската газопреносна система Gaz-System и на литовската - Аmber Grid, сключиха споразумение за изграждане на газопровод, свързващ двете.

Новината обяви полската страна, цитирана от АФП.

Споразумението, подписано в датската столица Копенхаген, урежда юридическите, икономическите и технически аспекти на проекта. Целта му е да бъдат обединени газовите пазари на двете балтийски страни с този на ЕС, както и да се диверсифицират източниците на доставки и да се повиши тяхната сигурност.

Новият газопровод ще бъде с дължина 357 километра в Полша и 165 километра в Литва. Двата участъка трябва да бъдат пуснати в експлоатация до 31 декември 2021 г.

ЕС, който вече гласува финансиране от 10 милиона евро за изработването на проекта, определен като проект от общ интерес, трябва да отпусне още 266 милиона. От тях 58 милиона ще бъдат за Amber Grid и 208 милиона за Gaz-System. Тези пари ще дойдат от механизма за изграждане на взаимни връзки в Европа.

Транспортирането и разпределението на газ в Централна и Източна Европа предизвикват силно напрежение между Русия и нейните съседки, най-вече Украйна и Полша, които са подкрепяни от САЩ, отбелязва АФП. Източникът на това напрежение е проектът за газопровод по дъното на Балтийско море „Северен поток-2“, който трябва да свърже Русия и Германия. Щом влезе в действие в края на 2019 г., той ще позволи на руската компания „Газпром“ да намали значително транзита през Украйна.

Балтийските страни частично намалиха зависимостта си от Русия през януари 2015 г., когато Литва наруши монопола на „Газпром“ и пусна в експлоатация първия плаващ терминал за втечнен природен газ в северното пристанище Клайпеда. Полша пък откри терминал в Швиноуйшче през юни 2016 г.

БТА