„Газпром“ капитулира безусловно и губи възможността да вдига цената спрямо пазарната за едни или други страни от ЕС по собствено усмотрение.

Така руското издание „Ридус“ коментира постигнатото вчера споразумение между Еврокомисията и „Газпром“, предаде БТА. Руският гигант няма да плаща глоби заради нарушения на правилата на ЕС, но ще бъде задължен да продава газ на конкурентни цени на България и останалите страни от Източна и Централна Европа.

Според „Ридус“ руската компания е решила „възможно най-бързо да се помири с европейските купувачи, защото на хоризонта все по-ясно се очертава конкурент - американският втечнен природен газ“.

Фактът, че „Газпром“ вече няма да може да иска от София обезщетения за анулирането на проекта „Южен поток“, е реверанс към България, смята в. „Взгляд“, като цитира анализатора Игор Юшков.

Според Юшков отказът от компенсации за „Южен поток“ няма нищо общо с антимонополните процедури. Проектът е бил спрян по политически причини след посещение на американски сенатори у нас. И тогава Брюксел се поддал на влиянието на Вашингтон.

„Най-вероятно когато Брюксел е принуждавал България да се откаже от „Южен поток“, те са обещали да уредят въпроса с огромните загуби, да прикрият българите, оттук иде и това изискване към „Газпром“, заявява пред „Взгляд“ Юшков.

Да се договориш по такова дело „по любов“ е много по-изгодно, отколкото да плащаш солени глоби, продължава изданието. И от „Газпром“ се съгласили на отстъпки, за което уведомили ЕК още пpез миналата година. И Комисията сега дава зелена светлина и прекратява делото.

„В действителност „Газпром“ изпълни тези условия още към 2014 г. Просто на ЕК не й бе изгодно да признава това толкова бързо. И самото решение европейците го взеха още пpез миналата година, но не го публикуваха на фона на напрежението в отношенията между ЕС и Русия. Чакаха по-спокоен момент“, допълва Игор Юшков.

Експертите виждат в самото „мирно споразумение“ по-скоро добра новина, но не бързат да поздравяват "Газпром" като победител, отбелязва „Газета“.

„Най-малкото публикуваната част от решението оставя един основен въпрос - дали новите изисквания обхващат договорите, влезли в сила?“, пита се бизнес консултантът Александър Базикин.

„Обвиненията срещу „Газпром“, че злоупотребява с доминиращото си положение на източноевропейските пазари, са били направени с цел да се постигне точно сегашният компромис. Иначе би била застрашена стабилността на европейския газов пазар, а ЕК не може да допусне това“, коментира юрисконсултът Денис Фролов.

Постигнатият резултат може да свали цените на газа на ред пазари в Източна Европа. Той приближава и сбъдването на мечтата на Европейската комисия - да се формира единен газов пазар в ЕС, твърди в. „Комерсант“.

Цените ще паднат под натиска, прогнозира в заглавие „Росийская газета“.

Специализираният сайт „Център за енергийна експертиза“ очаква след това споразумение „Русия и ЕС да стигнат до пълно взаимно разбирателство и в случаите със „Северен поток-2“ и „Турски поток“.