Любителски видеоклип, уличаващ в корупция полицай от КАТ, предизвика вълна от възмушение в социалните мрежи, а след това - и разследване, съобщи Нова тв.

Авторът на видеото твърди, че в четвъртък е спрял за 2 минути с автомобила си на булевард "Васил Левски" в София и това му е коствало 50 лева фиш и 50 лева подкуп. В записа държавният служител заявява, че спестява пари на водача, но той „трябва да почерпи”.

Пред Нова тв говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова е заявила, че започва разследване по случая, всички замесени лица ще бъдат разпитани, а вече са установени и полицаят, поискал подкуп, и човекът, който му е дал парите.

„Това, което са установили служителите, е, че водачът на автомобила не е преминал годишен технически преглед и е трябвало да се състави акт за това. Полицейският служител е поискал 50 лева подкуп, за да състави акт за друго, по-леко нарушение, а именно за неправилно паркиране”, обясни Румяна Арнаудова.

Наказанието за взимане на подкуп от служител на реда е повече от 5 години затвор в зависимост от деянието, уточни още тя.

„Директорът на Столичната дирекция на полицията е разпоредил производство за извършване на тежко дисциплинарно нарушение. Разследващият орган ще прецени дали служителят ще бъде отстранен от работа. Полагаме всички усилия тези случаи да намаляват, но така или иначе ги има. Призоваваме гражданите в такива случаи да не се поддават на рекета, а да сигнализират своевременно”, коментира главният секретар на МВР Младен Маринов пред Нова тв.