Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев вероятно вече няма да заема поста. Той е изпратил писмо до надзорния съвет на касата, в което се мотивира, че заради здравословни причини не може да продължи да изпълнява задълженията си.

Следващата стъпка е надзорът, който се оглавява от зам.-министърката на здравеопазването Жени Начева, да установи дали наистина здравословното състояние на Плочев не му позволява да изпълнява длъжността си за повече от три месеца. След това трябва документите да пристигнат в Народното събрание, което да прекрати правомощията му и да се пристъпи към процедура по избор на нов управител на НЗОК.

Развитието на случая с проф. Плочев не е изненадващо. Още през зимата министрите на финансите Владислав Горанов и на здравеопазването Кирил Ананиев поискаха оставката му. Тогава професорът изпрати писмо до Народното събрание, в което настояваше да се намери решение за изплащане на задълженията на касата към лечебни заведения в страни от ЕС за лечение на българи.

Оказа се, че между данните на НЗОК и тези на здравното и финансовото министерство има драстично разминаване за размера на просрочените задължения към чужди болници. Управителят на касата съобщи числото 133,6 млн. лв. Това е просрочената сума, а общата според него е 271 млн. лв.

Шефката на надзора на касата Начева твърдеше, че просрочията са за едва 7,6 млн. лв. към края на януари 2018 г.

Имаше и изслушване в Народното събрание на проф. Плочев, за да даде обяснения защо пише до депутатите (които са го избрали), "прескачайки" надзора на касата. В крайна сметка се оказа, че данните на професора са коректните данни за задълженията. Потвърди го впоследствие и самата Начева.

Новата версия на Министерството на здравеопазването за разминаванията в числата бе "системни нарушения на вътрешнонормативни документи от поредица от оперативни ръководства". Според нея проблемът е възникнал през 2015-2016 г. От думите ѝ се разбра, че е предвидено през тази година касата да изплати 73 млн. лева от просрочените 133 млн. лв.

Още докато течеше сагата през февруари, проф. Плочев излезе в болнични заради кардиолочен проблем. Въпреки това отказа да подаде оставка под натиск, за какъвто се заговори още преди да се "разплете" историята със задълженията на касата за лечение в чужбина. Самият Плочев бе категоричен, че не е извършил нищо нередно. И сега евентуалното му оттегляне не е точно оставка.

Проф. Плочев бе избран за управител на НЗОК в средата на 2017 г. Бе единственият предложен от ГЕРБ кандидат. Тоест явно проблемът не е възникнал по негово време, въпреки че именно неговата оставка иска властта. В по-голямата част от посочения от Начева период начело на касата бе Глинка Комитов, който изненадващо подаде оставка без ясни мотиви през миналата година.

Любопитно е, че в немалка част от времето, за което става дума - при втория кабинет на Бойко Борисов, шеф на надзорния съвет на касата е Кирил Ананиев - тогава зам.-министър на финансите, а сега здравен министър. В края на второто управление на Борисов - през октомври 2016-а, Ананиев е сменен в надзора на НЗОК от зам.-министъра на здравеопазването при Петър Москов - Ваньо Шарков. Причините за рокадата - разногласия между Москов и Ананиев, става ясно от медийни публикации от това време.

При изслушването в здравната комисия на Плочев още през февруари се разбра, че самият Ананиев няма как да не е знаел за задълженията на НЗОК към здравни фондове в страни от ЕС, защото в качеството си на шеф на надзора е участвал в срещи, свързани с искове за плащане и разработване на схема за разсрочване на задълженията, например към Германия, към чиято здравна система има най-много неразплатени пари.

В парламента днес Нигяр Джафер от ДПС обясни, че по нейна информация преди два дни проф. Плочев е поискал удължаване на болничния си. Срокът от 3 месеца, в които управителят на НЗОК може да отсъства заради здравословни причини, е изтекъл преди дни, твърдят депутати.