Хамбург става днес първият германски град, който ще наложи частична забрана за дизелови автомобили. Мярката е символична, но крие опасност да ускори упадъка на тази технология в разгара на скандала около двигателите със софтуер за манипулиране на данните за отделяните емисии, предаде АФП.

Пристанищният град блокира отсечки на две улици за по-старите дизелови автомобили и камиони.

Натискът върху най-големите германски градове да подобрят качеството на въздуха нараства и дизеловите превозни средства са главната цел на германските власти заради емисиите им от азотен оксид.

Репутацията на дизеловите коли пострада допълнително през 2015 година заради скандала с автомобилния гигант Volkswagen. Компанията призна, че е монтирала софтуер в дизеловите си автомобили, който манипулира показанията за вредните емисии.

Всички дизелови превозни средства, които не покриват стандартите за вредни емисии Евро-6, ще бъдат засегнати от забраната в Хамбург.

По-малко от една трета от регистрираните в града дизелови превозни средства към началото на годината отговарят на стандарта според Федералната агенция по автомобилен транспорт на Германия.

Ще има изключения при въвеждане на забраната. Те ще се отнасят до всички линейки, автомобилите на жителите и гостите, боклукчийските коли, а вановете за доставка и такситата ще могат да използват една от засегнатите улици.