Зинедин Зидан изненада спортния свят с вестта, че напуска "Реал" (Мадрид) - отбора, с който три пъти поред спечели Шампионската лига, след като някога направи и кариера като футболист на "Бернабеу".

Време е за промяна за всички - за мен, за клуба, за феновете, за играчите, рече той. В испанската преса вече се появиха и спекулации за причините: Зидан имал постоянни противоречия с клубния президент Флорентино Перес и му писнало да не участва във вземането на решения за привличането или освобождаването на даден футболист.

Перес и Зидан на пресконференцията днес.

Французинът работи две години и половина за "мадридистите" като старши треньор и оставя зад гърба си впечатляваща статистика. Ето някои факти и числа.

Зидан спечели 9 големи трофея с "Реал" (Мадрид) - 3 пъти купата в Шампионската лига, по два пъти световната клубна и Суперкупата на Европа, веднъж титлата на Испания и Суперкупата на страната. Това прави по отличие на всеки 16,5 мача.

Зидан с Иско в Киев тази година.

Зидан се присъедини към Боб Пейсли (с "Ливърпул") и Карло Анчелоти ("Милан" - 2 и "Реал") в клуба на единствените треньори, вдигали "Купата с големите уши" три пъти. Но е единствен в историята с поредни триумфи, докато техните не са.

Серхио Рамос е един от първите, чули решението на Зизу лично от него. 

Само за два сезона и половина и 878 дни на "Бернабеу" процентът му на спечелени мачове е 69,8. Само двама са пред него при минимум 100 двубоя с "Реал" - Карло Анчелоти (74,8 процента) и Жозе Моуриньо (71,9 %). Това е при условие, че "белите" загубиха доста срещи в Ла Лига този сезон - общо девет във всички турнири.

С крал Фелипе VI и Перес през 2016 г. в Милано и победата на финала над "Атлетико" (Мадрид) след дузпи.
Кристиано Роналдо даде на Зидан повод за радост много пъти.

Още в първата си година в "Реал" Зидан постигна рекорд от поредни мачове без загуба, начело на тима - 40. Също така под негово ръководство "лос меренгес" изравниха върхово постижение на бразилския "Сантос" от 73 поредни срещи с поне един вкаран гол.