Израелският премиер Бенямин Нетаняху е приел препоръката на външното министерство за отлагане на парламентарния дебат относно признаването за геноцид на масовото убийство на арменци в Османската империя през Първата световна война, предаде ДПА.

В изявление днес външното министерство на Израел казва, че е препоръчало дискусията по проект на закон в тази насока да бъде отложена след вота в Турция, насрочен за 24 юни, защото дебатите биха могли да помогнат на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да спечели на изборите. Нетаняху е приел препоръката, се допълва в изявлението на ведомството.

Миналия месец израелският парламент гласува да дебатира въпроса за признаването на масовото убийство на арменци като геноцид. Израел досега се въздържаше от гласуване по въпроса в опит да запази отношенията си с Турция въпреки широката подкрепа за признаването на масовото убийство за геноцид. 

Турция категорично отхвърля твърденията, че убийството на до 1,5 милиона арменци през Първата световна война в Османската империя представлява геноцид. Редица страни по света, в това число Германия, Франция и Холандия, признаха масовите убийства за геноцид.

Отношенията между Израел и Турция онтново бележат спад след критики на Ердоган към израелската държава, отправени след като израелски войници убиха стотици палестинци по време на протестите в ивицата Газа през май.