Бившият президент на "Динамо" (Загреб) Здравко Мамич бе осъден на 6 години и 6 месеца затвор по обвиненията за футболни измами на стойност около 17 милиона евро.

Мамич бе признат за виновен за присвояване на 15,7 млн. евро от трансфери на клуба и че е ощетил държавата с 1,5 млн. за данъци. 58-годишният бос е считан за най-влиятелния човек в хърватския футбол.

Освен него подсъдими по делото бяха още неговият брат - Зоран, който бе треньор на отбора, бившият директор на клуба Дамир Върбанович, както и данъчен инспектор. И четиримата получиха присъди, които не са окончателни.

Зоран Мамич и Дамир Върбанович бяха осъдени съответно на 4 години и 11 месеца и 3 г. и 11 месеца, докато наказанието за данъчния инспектор, участвал в измамите, е 4 г. и 2 месеца.

Здравко и Зоран Мамич бяха арестувани в края на 2015 г. и обвинени в злоупотреба с власт и финансови манипулации, които са ощетили Динамо с повече от 15 милиона евро. По време на делото в хърватския съд показания даваха две от звездите на националния отбор - капитанът Лука Модрич от "Реал" (Мадрид), както и бранителят на "Ливърпул" Деян Ловрен.

И двамата са разкрили подробности около трансферите им от "Динамо", съответно в "Тотнъм" и "Олимпик" (Лион).

Според обвинението криминалната дейност е продължила от 2004 до 2015 г., а местните медии пишат, че сред незаконните трансфери са и тези на Едуардо да Силва в "Арсенал" и Ведран Чорлука в "Манчестър Сити".