Германският канцлер Ангела Меркел каза, че решението на американския президент Доналд Тръмп да се разграничи с туит от съвместното комюнике на Г-7 е "отрезвително и малко потискащо", предаде ДПА.

Меркел каза в интервю за германската телевизия А Ер Де, че правителството й ще се придържа към декларацията.

Тя призна, че позицията на Тръмп не улеснява нещата, но добави, че възнамерява да продължи преговорите с него, включително на срещата на върха на НАТО през юли в Брюксел.

"Не, не мисля", че това е краят на трансатлантическите отношения, отхвърлянето на комюникето "е решителна стъпка, но САЩ са демокрация", добави тям, цитирана от Франс прес.

Запитана за заплахите на Тръмп да наложи високи мита върху вноса на европейски автомобили в САЩ, стратегически за Германия сектор, канцлерката каза, че иска да се формира общ европейски фронт.

"Надявам се, че ще действаме заедно, както сме правили досега" по отношение на американските мита върху стоманата и алуминия", каза Меркел.

Очаква се да бъдат наложени европейски контрамерки на 1 юли.

Снимката, която взриви социалните мрежи. Меркел поучава Тръмп на срещата в Квебек.

 Меркел заяви, че е възможно връщане на Русия в Г-7, но за целта е "необходим напредък в реализацията на Минските споразумения", предаде БТА.