Българският бизнес все така продължава да бави заплати, като за миналата година те са били за 28 373 940 млн. лева при 21 милиона година по-рано. Това показват данни от КНСБ, като от синдиката допълват, че наред с ръста на неизплатените има увеличение и при платените - близо 19 милиона лева през 2017 г. при 16 млн. лева в предходната година. Но и работниците са подали с 5000 сигнала повече за неизплатени заплати през миналата година в сравнение с 2016-а.

 
Най-много нарушения на трудовите права има в ресторантьорството и хотелиерството - около трудови договори, режими на почивка, условия на труд, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Установени са 17 962 нарушения, свързани с работното време, почивките и отпуските през 2017 г. В сравнение с предходните 3 години се наблюдава намаляване на тези нарушения, но продължава да е проблем неосигуряването на задължителна междудневна и седмична почивка в ресторантьорството, хотелиерството и търговията.

Наред с това от КНСБ констатират, че работодателите не спазват изискването за инструктаж на работниците за безопасна работа. Нарушенията по инструктажа за м.г. са 16 471, което според КНСБ е причина за повече травми и злополуки на работното място през 2017 година в сравнение с 2016 г . При оценката на риска са установени 10 545 нарушения.
 

Пламен Димитров информира, че данните до началото на юни сочат, че до момента са внесени толкова работници от трети страни, колкото за целия миналогодишен сезон. 

България е на опашката в ЕС по спазване на основни трудови права, каза още Пламен Димитров, който представи и мястото ни в света според Глобален индекс на Международната конфедерация на профсъюзите за нарушени трудови права. 

Според международното изследване България се намира в златната среда от шест групи държави в света по степен на нарушаване на правата. Ние сме в трета група, в която има четири държави от ЕС - Испания, Великобритания, Полша и Унгария. Най-много нарушени трудови права има в Румъния и Молдова. Всички останали европейски държави са с по-малко нарушения на трудовите права. Класацията включва 142 държави от целия свят.

От КНСБ съобщиха за два случая на нарушени трудови права. Сред тях се откроява сигнал на уволнена работничка от петричка фирма ден след обявена бременност. В Благоевград е подаден сигнал за нарушения, свързани с платен годишен отпуск на учителка, на която е отказан натрупаният двегодишен платен отпуск, след като жената се е върнала на работа след отпуск поради бременност и раждане.