ДПС ще оттегли подкрепата си за изграждането на паметна плоча на ген. Атанас Семерджиев във Велинград. Това стана ясно от думите на депутата от движението Сергей Кичиков, чиито мандат е от Пазарджик. Пред Клуб Z Кичиков потвърди, че общинските съветници от движението са подкрепили изграждането на плочата, но съобщи, че в близките дни ще има заседание на областния съвет на ДПС по темата. Той не се ангажира какво точно ще бъде решението, но обясни, че то ще представлява отказ от подкрепа за подобна плоча.

За това, че изграждането на плочата е подкрепено и от общинските съветници на ДПС във Велинград, съобщиха от партия ДОСТ.

"На 31.05.2018 г. с Решение №199 Общинският съвет на Велинград дава съгласие за изграждане на паметна плоча на една от най-знаковите фигури на престъпния комунистически режим в България - генерал Атанас Семерджиев.

Решението е прието с 21 гласа "за", без нито един глас "против" или "въздържал се". Гласовете "за" на БСП са обясними. Тази партия така и не се разграничи от комунистическото си минало и в същността си продължава да бъде посткомунистическа. БСП удостоява с цветя на признателност паметника на комунистическия диктатор Тодор Живков в Правец и, ако има как, би изградила паметници на всички членове на своя Централен комитет – мракобесният орган на българската комунистическа власт.

Фундаменталният въпрос за това дали за 29 години демокрация сме изградили демократичен рефлекс и имунитет, е свързан с гласовете "за" на съветниците от двете местни коалиции и най-вече на ГЕРБ и особено на ДПС. ДПС има четирима съветници в Общински съвет Велинград – Юмер Мустафа, Искрен Тюфекчиев, Пламен Хаджиев и Бельо Бельов Мандраджиев, който е и председател на Общинския съвет и точно неговият подпис стои  под циничното Решение.

Генерал Атанас Семерджиев заслужаваше справедлив съд, а не паметна плоча. Той е най-дългогодишният началник на Генералния щаб на Българската народна армия (1962-1989 г.), чийто танкове и БТР-и участваха в кървавата саморазправа с мирните протестиращи срещу Възродителния процес. Именно с негова заповед са тръгнали комунистическите танкове и БТР-и, за да смажат справедливия процес на турците и мюсюлманите от Джебел, Могиляне, Момчилград, Груево, Каолиново, Дулово и къде ли още не. Точно с калашниците на Българската народна армия са разстреляни без съд и присъда десетки граждани, чиято единствена "вина" бе, че са дръзнали да защитят свещеното си право на име, език, религия и култура".

Това се казва в позиция на ДОСТ по въпроса.

Атанас Семерджиев е роден на 21 май 1924 г. в с. Лъджене, днес квартал на Велинград.  Той е участник в партизанското движение (1942 – 1944), командир на партизанска бригада "Чепинец". Офицер и генерал-полковник. Освен началник на генералния щаб на Българската народна армия той е бил първи заместник-министър на народната отбрана,  член на ЦК на БКП и на ВС на БСП. Семерджиев бе министър на вътрешните работи (1989 – 1990), както и вицепрезидент (1990 – 1992), избран от Народното събрание.

Кичиков призна, че гласуването на общинските съветници от ДПС във Велинград противоречи на политиката на движението по други сходни казуси. Съвсем скоро лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ прочете декларация от парламентарната трибуна, в която се критикуваше смяната на повече от 800 местности в Стара Загора, чието наименование е от турско-арабски произход. - "Ахмед баир" на "Антонов рид", "Мехмедова кория" на "Манолова гора", "Махмуд гьол" на "Мишов яз", "Мустафова кория" на "Мустакова горичка" и т.н.

"Актове, подобни на решението на Общински съвет – Стара Загора, имат силно емоционално въздействие върху обществото и будят асоциации с друг един процес от недалечното минало", каза тогава Карадайъ, имайки предвид точно Възродителния процес.

Също така преди няколко дни областният съвет  на ДПС в Шумен призова да бъде оттеглена докладна записка във връзка с предложение за промяна на имената на топоними в общината. Промяната е подобна на тази в Стара Загора.

"Категорично отхвърляме опитите за съзнателно разделение и противопоставяне в момент, в който повече от всякога обществената енергия е необходимо да се насочи към разрешаване на важни проблеми, касаещи жителите на общината в различни сектори - инфраструктура, здравеопазване, социална сфера. Считаме, че използването на трибуната на общинския съвет за целенасочено противопоставяне е контрапродуктивно и недалновидно. Направеното положение е реминисценция от недалечното минало и напомня  за  т.нар. "възродителен процес". Опитите за смяна на имената на местности имат силно емоционално въздействие и будят асоциации със събитията за смяна  на имената на мюсюлманите в България", заявиха от ДПС-Шумен.