Усилията, които Китай полага за налагането на автомобилите с нови енергийни източници, съвсем разбираемо, привличат световното внимание. Едно не чак толкова очебийно явление, което се наблюдава сега, обаче може да бъде също толкова важно за околната среда в близко бъдеще: В Китай най-сетне намират своето място колите втора употреба, пише Адам Минтър от 
агенция Блумбърг. 


Добре познатият ритуал в повечето страни - купуване на употребяван автомобил - до неотдавна не беше познат в Китай. На повечето пазари продажбите на използвани коли изпреварват значително продажбите на нови, обикновено съотношението е две 
към едно или повече. Например, около 39 милиона използвани автомобила са продадени в САЩ миналата година спрямо 17 милиона нови. В Китай положението е обратно - 29 милиона нови коли са продадени и едва 12 милиона използвани.

Получава се така заради някои особености на китайския пазар 

До към края на предходното десетилетие ниското качество на произведените в Китай автомобили намаляваше срока, в който колите можеха да се използват повторно, а евентуалните купувачи на автомобили втора ръка не разполагаха с много начини да установят на кого е била колата през годините и какви катастрофи е имала. Освен това секторът бе изключително фрагментиран със заслужена съмнителна репутация.

Местните правителства имаха склонност да влошават нещата. Много от тях забраниха продажбите на употребявани автомобили между провинциите като начин да се подкрепят производителите и дилърствата. На свой ред централното правителство гледаше със съмнение на търговията с коли втора ръка, като подкрепяше продажбите на нови коли.

Всичко това обаче започва да се променя. Много коли, произведени в Китай, вече отговарят или дори изпреварват световните стандарти за качество и съответно животът им е по-дълъг. Правителството започна да премахва ограниченията за продажбата на използвани автомобили между провинциите, а потребителите преодоляват резервите си и признават, че използваните коли си струват.

От началото на десетилетието продажбите на автомобили втора ръка растат много по-бързо, отколкото на новите. През 2017 година продажбите на използвани коли са се увеличили с 19,3 % спрямо 3,2 % сто при новите автомобили. Анализаторите прогнозират, че продажбите на коли втора ръка могат да достигнат 20 милиона до 2020 година и все пак да останат далеч от съотношението две към едно, което доминират в САЩ.

С други думи Китай е на път да стане най-големият пазар на автомобили втора ръка

Със сигурност компаниите са го забелязали. Производители като General Motors Co. пуснаха програми за сертифицирани автомобили втора ръка, а интернет услугите за използвани коли се множат. Миналата година китайците са купили 1,3 милиона използвани коли през онлайн платформи, които предлагат такива новости като сравняване на цените в национален мащаб, опции за финансиране, проверки на автомобилите и поне в някаква степен прозрачност за случвалото се с колата преди.

Инвеститорите с основание се вълнуват. Миналата година са налели в сектора 2,5 милиарда долара. Само през юни онлайн платформите набраха най-малко 255 милиона долара. Платформата Uxin Ltd.обяви наскоро, че се надява да получи 500 милиона долара от предстоящо първично публично предлагане. Очаква се примерът да бъде последван и от други компании.

Замърсяването на въздуха е огромен проблем в Китай.

Всичко това е положително за потребителите и, още по-важно, за околната среда. На производството на автомобила се падат 35% от въглеродните емисии, които той отделя за целия си жизнен цикъл, което означава, че всеки купувач, който избира кола втора употреба помага за намаляването на парниковите газове. Най-малко в краткосрочен план това е от голямо значение: макар Китай да насърчава потребителите да си купуват електромобили, търсенето на бензинови коли няма скоро да изчезне. Поне през следващите 20 години по пътищата ще има значително повече коли с двигатели вътрешно горене, отколкото автомобили с нови енергийни източници. Един процъфтяващ сектор на използваните автомобили е доста по-ефективен начин за намаляване на въглеродните емисии.

С течение на времето съчетанието на правителствени стимули за електромобилите и добре развиващия се пазар на употребявани коли ще доведе до благоприятно стечение на обстоятелствата, тъй като автомобили с нови енергийни източници ще преминават в ръцете на втори и трети собственици и същевременно ще изместват бензиновите коли. Това е един обещаващ модел, който навежда на мисълта, че Китай може би най-накрая е поел по пътя на нисковъглеродното бъдеще. БТА