Около "Бронзовата къща" има раздвижване. Към 10,30 ч. в сряда сутринта откриваме автора на инсталацията Пламен Деяноф на площадката, където произведението трябваше да бъде издигнато преди месеци. От Столичната община му бе даден последен срок да започне работа по сглобяването на „къщата“ най-късно днес – иначе ще откажат подаръка, направен от австрийската държава.

На терена Деяноф е в компанията на петима работници с жилетки на „Стримона строй“. Всички са с каски, а за да се отличава, авторът е с червена. Застанали край загражденията, се опитахме да привлечем вниманието на артиста, но не успяхме – скулпторът водеше продължителни разговори по телефона, прекъсвайки ги с ръкомахания и смях. Видимо бе в добро разположение на духа и делово настроение, но не му остана време да отдели време на медиите. Стояхме на метри от него и в една от паузите между телефонните му разговори набрахме номера му, Пламен Деяноф вдигна слушалката и… започна поредния си разговор. Не беше с нас. И все пак някой имаше късмета да разговаря с твореца!

 

Докато наблюдавахме работния процес, работниците се въртяха около шиповете, на които ще бъде поставена „Бронзовата къща“. В кратките затишия между телефонните разговори на Деяноф служителите на терена успяваха да получат инструкции от него.

Междувременно зад загражденията бяха допуснати мъж и жена – очевидно не бяха представители на медиите, затова авторът им обясни намеренията си.

Наоколо все така си стояха струпани бронзовите модули на „къщата“ и за жалост не успяхме да попитаме автора дали сглобяването им ще протече, както ни бе информирал на 4 юни – на друго място и след това ще бъдат върнати и монтирани на мястото на бившия мавзолей. Имахме и други въпроси: има ли вече яснота колко ще е висока „Бронзовата къща“, какво се случи от 4 юни до сега, сглобиха ли нещо някъде, получи ли всичко, което искаше от общината…

Щяхме да го попитаме и друго: ще се извини ли за присмеха и високомерието, изразени по адрес на столичните общински власти и въобще за българското общество във видео от събитие в „Кунстхале“, Виена? Искането за извинение бе отправено тази сутрин от представителите на Столичната община – зам.-кмета Тодор Чобанов и Малина Едрева, председател на Комисията по култура и образование. Двамата бяха гости в предаването „Денят започва с култура“ по БНТ.

„Нормалната човешка реакция в подобен дискурс е да се извини за глупостите, които е говорил“, каза Тодор Чобанов.

Гостът от австрийското посолство в студиото заяви, че държат произведението да бъде изградено и продължават да подкрепят автора. Според него медиите у нас „донякъде“ били извадили от контекста думите на Пламен Деяноф от видеото с представянето на проекта в „Кунстхале“, което водело до недоразумение. Водещият Димитър Стоянович обаче коригира госта и пусна дълъг откъс от изказването на артиста.

„Серия от абсурдни твърдения, абсолютно в разрез с фактите“, нарече д-р Тодор Чобанов твърденията на Пламен Деяноф във видеото от „Кунстхале“. Според него това било „хаотично“ и „ексцентрично“ говорене.

"Площад Славейков"