Казах им: Тоя втория трябва да го намерите!

Така Валентин Радев отчете днес пред парламентарната вътрешна комисия какво е разпоредил на срещата си с ръководството на МВР след смъртта на Владимир Пелов.

Както е известно, изключително опасният беглец и убиец бе застрелян в Ботевград от друг кримнално проявен, който по-късно почина. А после се оказа, че близо 2 месеца са пребивавали в града в София-област с другия беглец Радослав Колев.

Днес Радев отговаря на въпроси на блиц контрол в парламентарната комисия, оглавявана от Цветан Цветанов.

Още по-рано през деня БНР съобщи, че директорът на областната полиция на София Георги Григоров е подал рапорт за пенсиониране. С него си отива и заместникът му.

Радев обаче заяви пред журналисти след срещата с депутатите:

"Реших, че трябва да освободя ръководството на областната дирекция. Те не се справиха."

Министърът припомни, че след среща с местната полиция и с кметовете на 12 населени места около Ботевград е синтезирал 4 мерки.

- Да се върви към назцначаване на поне 5-има полицаи, тъй като "тези близо малко над 40 служители не са достатъчни".

- Втора мярка е именно срещата с кметовете – "какво мислят и как усещат обстановката". Те били много активни и дали много идеи.

- Срещите да станат ежемесечни за цялата ОДМВР. По подобен почин ще се срещат полиция и местна власт в Сливница, Самоков, Елин Пелин, за да чуят полицаите "разпределен ли е добре ресурсът, кадрите".

- Няма да се взимат сили от ОДМВР София за традиционното подсилване на полицейското присъствие с около 1000 служители през летния сезон край морето.

А пък целта на всички тези срещи била "да усетим обратната информация".

Красимир Янков от БСП бе най-остър срещу Радев на изслушването и каза, че ще искат вот на недоверие заради проблемите на ведомството. Той го попита докъде е специалната интерактивна карта на престъпността, която ГЕРБ обеща през м.г. при идването си на власт за 3-ти път. Той обвини министъра и, че отчитайки новите 1342 назначение в МВР пропуска да каже коко са напуснатиле през това време.

"Ако слушате прекия ви ръководител – министъра на републиката, има проблем с напусналите. Щеше да знаете, че софтуерът е важен и тогава политическото ръководство ще поставя конкретните задачи и правилините приоритети."

Радев отчете, че "той е на няколко части тоя софтуер – едната част работи".

Пред журналисти Радев заяви още: "Едно от слабите места е издирвателната дейност." Той напарви коментара във връзка с шесторното убийство в Нови Искър и с факта, че убиецът Росен Ангелов не е бил открит години наред.