"У нас морковите са дълги, а тоягите къси."

Това каза депутатът от "Обединени патриоти" проф. Станислав Станилов по време на дебатите за мониторинговия доклад по изпълнението на стратегията за интеграция на ромите. Станилов каза още, че според него ромите могат да бъдат интегрирани само ако като малки деца бъдат взети и извадени от средата, в която живеят. Той изтъкна, че законът трябва да важи за всички, а ромите трябва да се ползват от правата си само ако изпълняват и своите задължения. Според Станилов политическата коректност не води до добри резултати. Той каза, че е преподавал на студенти роми и дори е бил научен ръководител на някои от тях и заяви, че те са били много способни.

Депутатът от БСП Антон Кутев репликира Станилов, че неговите думи могат да се тълкуват като фашизъм.

"Не казвам, че вие сте фашист", уточни Кутев.

Но обясни, че изказването на Станилов може да създаде фашистки настроения сред обществото.

"Ужасява ме тезата, че циганите не могат да се интегрират", заяви Кутев.

"Истината е опасна", отговори му Станилов.

Според Георги Гьоков (БСП) мониторинговият доклад за стратегията за интегриране на ромите представя внушения за напредък.

"Докладът си остава сбор от отчети на институции, ведомства и дейности, които са извършили съответните министерства, имащи ангажименти към процеса на интеграцията", заяви Гьоков.

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов изтъкна, че благодарение на правителството и мнозинството има дебати по темата за интеграцията на ромите. Той изтъкна, че когато БСП са управлявали, не са искали тези дебати да се водят в парламента. 

"Да, проблем има, проблемите не могат да бъдат решени веднага, но е важното, че има дебати", каза Цветанов.

В крайна сметка докладът бе отхвърлен от пленарната зала. От ГЕРБ гласуваха "за", но част от партньорите им от "Обединени патриоти" подпомогнаха опозицията от БСП и ДПС, гласувайки "въздържал се", и това бе достатъчно годишният документ да бъде бламиран от Народното събрание. От БСП видяха в това бламиране на вицепремиера Валери Симеонов, който отговаря за политиката за малцинствата. Самият той не бе в парламента.