Софийският градски съд, 2-ри състав, призна за виновни тримата подсъдими  Д. М., М. М. и И. Т. в това, че в съучастие направили опит умишлено да умъртвят Г. Д. чрез нанасяне на множество удари с ръце и крака в главата, като деянието останало недовършено по независещи от тях причини.

Това съобщиха днес от СГС, като става дума за опита за убийство на Георги Димитров-Метин, извършен от Джоно Младенов, Момчил Милчов и Иво Тилков.

Джоно Младенов получава присъда от 16 години затвор, Момчил Милчов - 15 години, а Иво Тилков, който в момента е обявен за международно издирване – 18 години. Освен това тримата са осъдени да заплатят солидарно и сумата от 200 000 лв. обезщетение за причинените от деянието им неимуществени вреди, както и всички съдебни разноски по делото, допълват от СГС. Съдията, постановила сериозните присъди, е Димитрина Ангелова.

Случаят с бългаския турчин Георги Димитров-Метин от 9 ноември 2013 г. влезе в докладите на световни правозащитни организации като христоматиен пример за престъпление от омраза. Според разследващи Тилков, Младенов и Милчов го нападат... погрешка в района на столичната ул. "Пиротска", смятайки го за бежанец.

Те го пребиват с метална палка и ритници.

Младият мъж остана в кома в продължение на седмици. Преди нападението един от нападателите извикал на мъж, който се намесил, докато скинарите се опитвали да нахлуят в жилището на Метин: "Защо защитаваш мигрантите? Те убиват български момичета."

Докато делото се точи обаче, през декември 2017 г. медии разпространяват, че Иво Тилков окончателно е избягал от страната.

"Преценявайки вида на наложените наказания и техния размер, надвишаващ 10 години, и необорената от доказателствата по делото налична реална опасност да се укрият, съдът измени мерките за неотклонение на Д. М. и М. М. от "парична гаранция" в размер на 8000 лв. в "задържане под стража". Двамата бяха задържани незабавно в съдебната зала.

Определението подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок от днес пред Софийския апелативен съд", допълват от градския съд.