Европейският парламент ще гласува окончателно на сесията си през юли преразглеждането на правилата за автомобилен превоз, почивки на шофьорите и др., станали известни като "плана Макрон" и предизвикали протести на превозвачи у нас. Идеите за нов реграмент при превозите са част от пакета "Мобилност".

Това се разбра от съобщение на евроинституцията.

"По време на юлската сесия евродепутатите ще обсъдят и гласуват предложенията за прилагането на правилата относно командированите работници към сектора на автомобилния транспорт, подобряването на условията за почивка и по-доброто справяне с незаконните практики, като т.нар. фирми „пощенски кутии“. На 4 юни Комисията по транспорт прие позициите си по трите предложения, както и решението за започване на преговори със Съвета по докладите. Пленарната зала обаче не подкрепи Комисията за започване на преговори и одобри провеждането на допълнителни дискусии и гласуване по законодателните предложения по време на юлската пленарна сесия.", пише в съобщението.

Въпросните решения на Комисията по транспорт бяха обявени за "капитулация" на плана "Макрон" в интервю на евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков, разпространено от партийния пресцентър. От ГЕРБ тогава отчетоха следните успехи при гласуването в комисията: отпадане на тоталната забрана за използване на кабините на камионите за почивка, отпадане на изискването на всеки 3 седмици шофьорите да се прибират вкъщи, отпадане на намерението на ЕК международните шофьори да попадат в обхвата на Директивата за командированите работници - тоест на всеки 72 часа, прекарани в някоя страна членка на ЕС, да бъдат налагани местните изисквания и местното законодателство. 

 
Още тогава от БСП настояха да не се бърза със заключенията и хвалбите, защото процедурите тепърва предстоят. 

Настояването на транспортната комисия бе трите предложения за командировани шофьори, времето за почивка на шофьорите и достъпа до професията на автомобилен превозвач и до пазара на автомобилен превоз на товари, внесени от ЕК, да бъдат подложени отново на дискусия във формат на триалози между Европейския съвет (ЕС), Европейската комисия (ЕК) и ЕП. Това обаче не се прие от пленарната зала днес. 

В резултат бе разпространена обща позиция на българските евродепутати. Тя пристигна на бланка с логото на ЕНП, където членуват ГЕРБ, на ПЕС, от която е част БСП, на либералите, в чиято група са евродепутатите от ДПС, и на Европейските консерватори и реформисти (там от България са евродепутатите, влезли с листата на ББЦ и ВМРО на последния евровот).

Ето я и пълната позиция:

Европейският парламент (ЕП) не даде мандат за преговори по пакет „Европа в движение“ (пакет „Мобилност“) във формат на триалози между Европейския съвет (ЕС), Европейската комисия (ЕК) и ЕП. 

Според приетите днес решения в рамките на следващата пленарна сесия трите доклада по отношение на прилагането на правилата на Директивата за командироване по отношение на международния транспорт, времето за управление и почивка и правилата по отношение на упражняването на професията автомобилен превозвач и каботажа ще бъдат поставени на гласуване в пленарна зала. При това положение се дава възможност в рамките на срок до следващото пленарно заседание в текстовете да бъдат внасяни допълнителни изменения. 

В рамките процедурата по внасяне на измененията и при гласуването в пленарна зала като български представители в ЕП ще продължим да отстояваме ключовите позиции, формирани от исканията на българските превозвачи и синдикати, а именно: 

• запазване изключването на международните шофьори от Директивата за командировани работници, 

• отпадане на предложената забрана за ползване на почивката в кабината и въвеждане на реалистичен преходен период по отношение на предложената възможност за почивки на сертифицирани паркинги, 

• запазване на възможността международните шофьори сами да избират къде да почиват, без да бъдат задължавани в избора си, 

•постигане на гаранции, че предложението на всеки три седмици превозното средство да има поне едно натоварване или едно разтоварване в държавата членка на регистрация няма да се прилага за международните превози, а ще се отнася само като мярка за борба с фирмите "пощенски кутии“, 

•    удължаване срока на влизане в сила на задължението за въвеждането на интелигентните тахографи; 

Допълнителен приоритет за българските представители в ЕП ще бъде постигането на достатъчно дълъг гратисен период за прилагането на предложените мерки, с цел за да се облекчи адаптацията и административната тежест на бранша. 

Безпокойствието ни от резултата от днешното гласуване е свързано с формираното мнозинство в Европейския парламент, което нееднозначно показва съотношението на силите.