Първият рекорд на Световното по футбол в Русия падна още в мача на откриването - Русия разгроми Саудитска Арабия с 5:0 пред около 80 хиляди зрители на стадион "Лужники" в Москва. Това е най-големият резултат в двубой №1 в историята на мондиалите.

Преди срещата първенството бе открито с церемония, на която блеснаха Роби Уилямс, руската оперна прима Аида Гарифулина, бразилският Роналдо, бившият вратар на Испания Икер Касияс и т.н. Владимир Путин и президентът на ФИФА Джани Инфантино произнесоха слова.

Руският тим е доста критикуван, дори футболни специалисти в страната не му предричат добри дни на шампионата. Днешната победа не може да служи за критерий, тъй като саудитците са много слаби, но широко отваря вратата за прескачане в следващата фаза, което е успех.

Юри Газински откри резултата в 12-ата минута след центриране отляво. Две минути преди почивката Денис Черишев удвои. В 71-ата Артьом Дзюба направи резултата класически. Тук дори и минимална интрига приключи. 

1:0 за Русия.

В края на срещата домакините не проявиха гостоприемство и нанесоха тежко поражение на арабите с красиви попадения на Александър Головин и Денис Черишев. И двете паднаха в даденото от съдията продължение.

Саудитците, водени от аржентинеца с испански паспорт Хуан Антонио Пици, бивш съотборник на Христо Стоичков в "Барселона", имаха няколко добри атаки, но поне днес се видя, че са доста дебалансиран и плах отбор.

В мача на откриването не се стигна до това съдията да си помогне със системата за видеонаблюдения (VAR), която дебютира на Световните първенства.

Рускини ликуват на площада в Екатиринбург, където гледаха мача на голяма видеостена.

В петък има три срещи. От 15:00 часа е вторият мач от група "А" - между Египет и Уругвай. Очаква се лидерът и голмайстор на "фараоните" Мохамед Салах да излезе като титуляр. Твърди се, че той е възстановен от контузията в рамото, която получи на финала на Шампионската лига.

Вечерта са срещите от група В: Иран - Мароко (18:00) и Испания - Португалия (21:00).