Учени откриха четири фосила на жаби в кехлибар на 99 милиона години в Мианмар, които са най-ранното доказателство за живота на земноводните във влажни тропически гори, съобщи Сайънс дейли.
Жабите съществуват от поне 200 милиона години. Ранни данни за тях обаче няма. Те са дребни и крехки и не се запазват добре. Известните фосили са предимно на по-солидни видове в суха среда, макар и днес жабите да живеят предимно в тропическите гори. 

Кехлибарените депозити в Мианмар дават уникален поглед към древната горска екосистема, с фосилизирани мъхове, бамбук, водни паяци и кадифени червеи. Първите жаби, открити в тях, показват, че земноводните са населявали тропическите гори още през периода креда преди 99 милиона години. 

Жабите в кехлибар са голяма рядкост. Намирани са в Доминиканската република и Мексико и са съответно на около 40 милиона и 25 милиона години. 

Най-добре запазеният фосил на жаба в кехлибара от Мианмар е на изчезналия отдавна вид Електрорана лимое. Жабата е дълга малко повече от 2 см. Вижда се ясно черепът й, предните крака, част от гръбнака и част от заден крак. С нея е умрял и бръмбар, когото тя вероятно се е готвела да изяде.

Останалите фосили се състоят от два предни крака и отпечатък от жаба.

Фосилите са изследвани от учени от Китайския университет по науки за земята в Пекин и от университета на Флорида.

БТА