Иняки Урдангарин - зет на испанския крал Фелипе VI, се предаде днес на властите и влезе в затвора, съобщи Ройтерс.

Той ще излежи присъдата си от 5 години и 10 месеца, произнесена за престъпления като данъчни измами и присвояване.

Бившият хандбалист, по народност баск, се яви в затвора "Бриева" в град Авила, автономна провинция Кастиля и Леон. До последно се пазеше в тайна къде ще изтърпява наказанието си.

На 14 юни съдът в Палма де Майорка даде на Урдангарин срок от 5 дни да се яви за излежаване на присъдата в затвор по негов избор.

Така за първи път в историята на Испания член на кралското семейство ще лежи зад решетките.

Съпругата му Кристина де Бурбон - сестра на крал Фелипе VI, остава да живее в Швейцария с четирите им деца. Тя обеща, че ще посещава редовно Иняки в затвора. Двамата се ожениха през 1998 г. Тогава Урдангарин пак бе кралски зет. Монарх бе Хуан Карлос, бащата на Фелипе VI, който абдикира преди 4 години в полза на сина си.

Защо е осъден

Иняки Урдангарин бе осъден заради аферата "Ноос". Заедно с него също 5 години и 10 месеца затвор получи съдружникът му Диего Торес. Първоначалните присъди на двамата бяха по 6 години и 3 месеца, но Върховният съд ги намали.

Според прокуратурата Урдангарин и Торес са използвали благотворителната фондация "Ноос" като прикритие за получаването на големи суми от бюджетите на правителствата на автономните области в Испания. Впоследствие обаче парите били пренасочвали към определен кръг приближени хора, предимно бизнесмени. Предполага се, че по този начин кралският зет и съдружникът му са присвоили над 6 милиона евро държавни пари.

Следствена по делото бе и инфанта Кристина, съпругата на Иняки Урдангарин. Съдът обаче постанови в крайна сметка, че тя е невинна. Двамата съпрузи са близки приятели на семейството на бившия български цар и премиер Симеон Сакскобургготски и бяха в България за сватбата на дъщеря му Калина през 2002 г.

Само преди две седмици Испания бе разтърсена от друг грандиозен скандал за корупция, станал известен като аферата "Гюртел". 29 бивши функционери на управляващата Народна партия (НП) и бизнесмени получиха общо 351 години затвор.

В резултат опозицията свика вот на недоверие, който свали премиера консерватор Мариано Рахой и докара на власт правителство на малцинството начело със социалиста Педро Санчес.