Изпълнението на проекта за модернизацията на военноморските сили - тоест за купуване на нови военни кораби,  ще се забави с една година, а не с две - очаква се първият кораб да е наличен през 2012 г., а вторият - през 2022-а. 

Самият проект за инвестиционен разход, който веднъж се провали преди година заради отказа на фирмата победител да подпише договор с включен ДДС в цената, се очаква да бъде гласуван от Министерския съвет идната сряда. След това се очаква да го подкрепи и Народното събрание - както вече стана с проектите за нови изтребители и за нови бронирани машини за пехотата. 

Това стана ясно от отговор на военния министър и вицепремиер Красимир Каракачанов на въпрос от парламентарния контрол на Джейхан Ибрямов (ДПС). Депутатът заяви, че третият проект за модернизация на армията не е по-маловажен от останалите два, за които се вдига повече шум - и заради риска от напрежение в Черно море по линията Украйна - Русия заради анексията на Крим, и заради това дали България е в състояние да пази териториалните си води. 

Каракачанов се съгласи с народния представител. И обяви, че днес е последният срок за съгласуване на проекта за модернизация на военноморските сили, но вече е пристигнало положително становище от Министерството на финансите. 

Вицепремиерът обърна внимание, че за да се гарантират отбранителните способности на военноморските сили, се мисли и за ремонт на фрегатите. За това обаче гарантирано финансиране към момента няма. 

По думите на министъра въпреки забавянето на документите за нови кораби трите проекта за модернизация на армията на практика ще се движат паралелно.

Проектът за купуване на нови военни кораби е за около 1 млрд. лева. Парламентът вече одобри първите два проекта - за нови изтребители и за нови 150 бронирани машини за Сухопътните войски на обща стойност 3.26 млрд. лева. За "поне 8" многоцелеви изтребителя са приготвени 1.8 млрд. лева, разсрочени за 9 години. На втория етап от проекта трябва да се купят още осем бойни самолета.

Очакванията са и двата договора да бъдат подписани до края на годината. До седмици в парламента трябва да бъде одобрен и проект за нови военни кораби за близо 1 млрд. лева.