Можеше да се очаква и по-голям резултат за Реджеп Тайип Ердоган на изборите в Турция. Това каза пред бТВ Стоян Сталев, бивш външен министър и посланик в Турция.

Той изтъкна, че в турския парламент резултатът за Ердоган също е добър от коалиционна гледна точка –  42% за партията, но като коалиционна група получават 52-53%.

"Ердоган имаше няколко много успешни мандата в началото – стабилизира икономиката, имаше изключителен принос за инфраструктурата на Турция. Строеше между 800 и 1000 км четирилентови пътища на година. Много хора са доволни", посочи бившият посланик.

И допълни:

"Той ликвидира ролята на армията в политическото управление на страната още преди опита за преврат. Това безспорно е един успех от гледна точка на развитието на страната, хубаво е да има цивилна политика".

Според него президентската република в Турция е започнала много по-отдавна, а сега ще бъде легитимирана.

"Ердоган разчита – и заради това и печели масово и постоянно избори, на изключително силната религиозна инфраструктура в страната, която подкрепя неговата партия и има много силно влияние”, отбеляза Сталев.

Според него Ердоган е избързал с изборите, за да може формално да поеме по-рано президентската власт и опасявайки се от известни икономически трудности, тъй като има обезценяване на лирата.

"Това ще се усети покрай чуждите инвестиции, от които ще има отлив. Турция е много зависима от външните си пазари, главно от европейския", посочи още Стоян Сталев.

Той обясни, че косвено Ердоган е член на ЕС чрез големите турски малцинства в Европа.