Устата на Антон Красовски бълва ругатни. Той се гневи на всеки лъжец и пропагандатор в Москва – града, който обича и иска да промени.

На моменти изглежда, че смелостта му ще се изпари в момента, в който спре да ругае. А смелостта му трябва точно сега, когато Красовски е единственият открит гей в 140-милионна Русия, който се реши да участва в контролирания от Кремъл изборен процес.

Повечето руски политици и чиновници смятат, че ЛГБТ не са нормални хора. Самата идея да бъдеш самотен воин на политическото поле, пропито от омраза и процъфтяваща хомофобия, би наплашило много хора да не стъпват на тази арена.

През миналия месец пред независимото радио „Ехото на Москва“ Красовски обяви новината – през септември той ще се кандидатира на кметските избори в Москва, ако властите му разрешат. (Той е регистриран като кандидат, но за да участва в изборите, ще трябва да събере подписите на 110 градски депутати до 3 юли.)

„Почти се подмокрих, когато реших да се кандидатирам за кмет на Москва“, призна Красовски пред „Дейли бийст“ в скорошно интервю в един от московските хипстърски кофи шопове - „Кофимания“.

Тук, в стария китайски квартал в Москва, мнозина познават Красовски по лице.

Преди пет години, през юни 2013 г., 436 руски депутати гласуваха за нов закон, забраняващ „пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения“ сред малолетните. Законът забраняваше и на хората, и на медиите да разпространяват литература или каквито и да било други материали за правата на гейовете. Много ЛГБТ двойки избягаха от страната заради опасения, че държавата ще им отнеме децата.

Оттогава президентът Путин е критикуван, че не прави достатъчно, за да помогне на гейовете, убивани или преследвани яростно в Чечня. Известният британски ЛГБТ активист Питър Тачъл протестира точно срещу това в началото на Световното първенство по футбол, на което хомофобията и политиката на Русия срещу ЛГБТ отново попаднаха в международния фокус.

Попитан защо е организирал протеста, Тачъл заяви пред “Дейли бийст“:

„От огромна важност е, че президентът Путин не среща публична съпротива на Световното първенство. Той трябва да бъе предизвикан заради преследването на ЛГБТ, потискането на гражданските права на руснаците и военните му престъпления в Сирия.“

„Дейли бийст“ попита Красовски защо е влязъл в политиката, когато много руски гейове бягат от страната.

„Защото всичко тук е гадно“, каза Красовски.

Той бе убеден, че дори Кремъл да не допусне участието му в изборите, опитът е от полза за политическата му кариера.

През последните няколко години Красоски ръководеше предизборните кампании на двама опозиционни кандидати – на милиардера Михаил Прохоров и на човека от елита Ксения Собчак.

Идеята да се вози в черна кола или да се здрависва с приятелите на президента Путин предизвиква по-скоро смях у новия кандидат Красовски, който е бивш кореспондент в Русия на сп. „Вог“.

„Някой като чеченския лидер Рамзан Кадиров няма да ми стисне ръката. Но ако той иска да стисне ръката на един гей, аз ще стисна неговата.“

В Русия чиновниците не се свенят да изразяват хомофобските си възгледи. На вратата на кабинета на депутата от Думата Виталий Милонов е написано: „Забранено влизането на содомити.“ Милонов е един от бащите на закона против гей пропагандата. През 2016 г. той обяви, че гейовете „изнасилват деца“.

От години насам малката общност от ЛГБТ в Русия е подложена на насилие от националистите и полицията. Повечето руски гейове се отказаха да се борят за правата си. Те или смятат да избягат, или да живеят спокойно в малките си общности.

Докато много от приятелите му емигрираха, Красовски предпочете да остане в Русия, въпреки че с дългогодишната си работа като автор на статии в списания и телевизионен водещ би могъл да си намери добра работа в Ню Йорк или в някоя европейска столица.

Имало е и по-лоши дни и мигове в живота му, казва той. Той е сред много малкото оцелели от тях.

„Мисля за 90 процента от моите приятели от московските бохемски кръгове, които се самоубиха с алкохол или наркотици, а останалите се вписаха в настоящата държавна система. Чудо е, че не се пропих до смърт“, призна той пред „Дейли бийст“.

Не за първи път Красовски показва смелостта си в Русия.

При явяване по интернет канала „Контр ТВ 4" през 2013 г. Красовски заяви:

„А съм гей, но съм също толкова човек, колкото и Путин.“

През миналата година в интервю, публикувано във фейсбук, Красовски призна, че има ХИВ от 2011 г. като доброволец и активист. Красовски и приятелите му настояват властите да предприемат мерки, като легализират лечението с метадон за борба срещу епидемията от ХИВ/СПИН в Русия.

Макар Кремъл да е благословил хомофобията в страната, Красовски твърди, че обикновените хора не мразят ЛГБТ.

„Заблуда е, че Русия е хомофобска страна по природа - изтъкна Красовски пред „Дейли бийст“. Той се разгневи, когато говори за създадените от медиите стереотипи. - Моята хомосексуалност никога не ми е помагала, но никога не е била пречка пред целите в кариерата ми. Ако на хората постоянно им казват, че тези с нетрадиционна сексуална ориентация са гадове и трябва да ги бият, защото искат само да излязат на улицата голи, някои отиват и бият ЛГБТ.“

През миналия месец Красовски имаше открити срещи с избирателите си в различни райони на Москва.

„Хората не ги интересува дали си хомосексуалист или не, нито някой се интересува от твоя ХИВ или някакви други здравословни проблеми. Хората искат да разговарят с мен за това, че градските власти бутат домове в техния район, за лошите услуги, за някои незаконни строежи и за това, че в кварталите им закриват училищата.“

Когато Красовски бил дете, семейството му живеело повечето време в малки стаи и комунални жилища. Той е роден в Подмосковието, в провинциалния град Подолск (с население 302 831 души), където е ходил на училище.

Продължава учението си в Украйна, в град Ривне, където баща му работи като инженер в АЕЦ.

„Когато навърших 14 години, се преместих в Москва и открих живота на нелегалната бохема. Много от приятелите ми опитваха кокаин тогава.“

По време на перестройката в края на 80-те години Красовски принадлежи към субкултурните кръгове на съветските хипари, наричащи себе си „стиляги“.

„Всички слушахме Елвис Пресли, ходехме на концертите на Виктор Цой. Носех дрехи втора ръка от Тешинския битак. По едно време имах страхотно бяло яке. Вижте, никога не съм бил богат, никога не съм имал достатъчно пари, за да си купя скъпи дрехи.“

Приятелите на Красовски се срещали всеки четвъртък в нелегален клуб, наречен „Молоко“ („Мляко" – б.р.). Красовски учи в Литературния институт „Максим Горки“, люпилнята на руски поети. Хипарската му компания движи с кралицата на съветския и постсъветския рокендрол Жана Агузарова.

Ако, както казва той, някои приятели на Красовски се самоунищожават с наркотици, други стават почитатели на Владимир Путин. Красовски поема по друг път.

„Радвам се, че в страната ми станаха промени. Семейството ми никога не е страдало от тежки финансови загуби, никога не сме гладували в периода, който някои наричат „кървавия либерален режим“. Всяка промяна е винаги за добро.“

Като кандидат-кмет на Москва Красовски вижда ролята си на борец за равноправие на всички.

„От всички политици предпочитам Обама. Аз съм социалдемократ по политически възгледи. Искам да участвам в изборите, за да покажа на настоящия политически елит как да се бори за човешки права и свобода.“

----------

* Авторката е руска журналистка, кореспондент в Москва на американските издания "Нюзуик" и "Дейли бийст". Поради фамилията й често погрешно я смятат за роднина на убития опозиционен лидер Борис Немцов. Статията е публикувана в "Дейли бийст".