Доналд Тръмп ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Хелзинки на 16 юли, като това ще бъде първата формална среща между двамата лидери.

Срещата става в трудни времена за руско-американските отношения. Русия е обвинявана в намеса в американските избори и продължава да подкрепя сирийския президент Башар Асад, но Тръмп се сближи с Путин въпреки това, за сметка на отношенията с по-традиционните съюзници на САЩ.

Финландската столица Хелзинки е логичен избор за срещата Тръмп-Путин както зарази историческата си роля в американско-руските (или съветските) отношения, така и заради логистичните притеснения и на двамата лидери.

Ето пет причини защо си струва Хелзинки да бъде мястото на срещата.

1. Това е мястото на Хелзинкските споразумения

Леонид Брежнев (в средата) разсмива Джералд Форд (вляво).

През 1975 г. американският президент Джералд Форд се срещна със съветския лидер Леонид Брежнев и представители на още 33 държави от Европа и Северна Америка, за да подпишат Хелзинкските споразумения - декларация за съвместни намерения за подобряване на отношенията между комунистическите и капиталистическите държави в разгара на Студената война.

Макар и без задължителен характер, споразумението се превърна в "сдържане" или затопляне на отношенията между САЩ и СССР - по онова време най-мощните световни ядрени суперсили.

Дори отношенията между САЩ и Русия да не са толкова враждебни, както тогава, историята на Хелзинки в този смисъл превръща града в най-добър избор за среща между лидерите на двете държави.

2. Джордж Буш-старши и Михаил Горбачов се срещнаха в Хелзинки

През 1990 г., точно преди разпадането на СССР, президентът Джордж Буш-старши се срещна със съветския лидер Михаил Горбачов в Хелзинки, за да обсъдят двамата последната световна криза - покачването на напрежението в Персийския залив, което щеше да доведе до първата война в Залива.

Наясно с нарастващите затруднения на съветския лидер у дома и нежеланието на руснаците да се ангажират в чужбина след изтеглянето от Афганистан, Буш не поиска от Горбачов да даде войски за многонационалните сили, които се създаваха за противопоставяне на Садам Хюсеин.

"Тук, в Хелзинки, аз и президентът Горбачов ще се срещнем с надеждата да засилим общия ни подход към този неоправдан акт на агресия", каза Буш при кацането си във Финландия.

Тази тяхна среща бе още един прецедент за Финландия като място, където американските и руските лидери са се срещали в миналото.

3. Финландия не е в НАТО

Финландия е неутрална територия за Тръмп и Путин в смисъл, че не е членка на НАТО - военният съюз, създаден след Втората световна война, за да защити Европа от потенциална съветска агресия. През повечето време на Студената война Финландия се опитваше да балансира между Изтока и Запада, макар СССР да упражняваше в известна степен влияние върху съседа си от Северна Европа.

Статутът на Финландия като страна извън НАТО дава на Тръмп и шанса да направи символичен жест със значителна тежест в международните отношения. Той ще напусне територията на НАТО, за да се срещне с Путин - ход, който ще подчертае скорошните му критики към лидерите на НАТО, които той натиска да увеличат разходите за отбрана и така да облекчат бремето на Америка.

4. Тръмп вече ще е в Европа

Освен исторически, има и практически причини, поради които Хелзинки е добър избор. В дните преди срещата Тръмп вече ще е в Европа - първо за срещата на НАТО в БРюксел, а след това на дълго отлаганото си посещение във Великобритания. Така Хелзинки става логистично по-лесно място за Тръмп, за да се срещне с Путин на континента, както и за споменатия по-горе символизъм с напускането на зоната на НАТО за спявката с Путин.

5. А Путин трябва да е в Русия предния ден

Световното първенство по футбол, което в момента се провежда в Русия, ще завърши в Москва на 15 юли - деня преди насрочената среща между Тръмп и Путин. Хелзинки е на по-малко от два часа път със самолет от Москва, което го прави подходящо място и за Путин.

Хитроумният руски лидер може също може да се наслади на пропаганда, тъй като ще може да закрие едно от най-гледаните спортни събития, а сед това да се срещне с Тръмп още на другия ден. Тази среща, подобно на футболното първенство, ще бъде предавана в целия свят.


-------

* Авторът е журналист, базиран в Лондон. Работи за сп "Тайм", където е публикуван коментарът.