Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да представи нова концепция за развитие на здравното осигуряване и секторните реформи в системата до 30 септември.

Това е решението на Народното събрание от днес, след като бяха проведени разисквания за Националната здравна карта. Дискусията бе по инициатива на БСП, а от левицата настояваха срокът, в който Ананиев трябва да депозира идеите си, да е 1 август. В проекта на решение на опозицията бе заложено Ананиев да представи коригиран модел на национална здравна карта и конкретен модел на здравно осигуряване, както и за финансово-административно управление на системата на здравеопазване.

Закономерно - от ГЕРБ внесоха алтернативен проект на решение и бе приет именно той - със срок края на септември. 

Министър Ананиев обеща пред депутатите, че в уречения срок ще представи не една, а две визии - алтернативни една на друга, за развитието на сектора. 

"Всички сме убедени, че този модел, който в момента съществува в нашата страна, не може да продължава да се прилага на практика в бъдеще. Имаме необходимост от промяна на модела.

"Не един, аз ще предложа два алтернативни модела за бъдещето здравеопазване в нашата страна, ще ги поставя на обществено обсъждане", декларира Ананиев.

Според министъра в бъдещия нов модел ще се търсят варианти за оптимизиране на разходите в системата, което да доведе до по-добро здравеопазване за хората. Конкретика обаче отсъстваше в заявките. 

Това не е първото обещание на Ананиев да предложи варианти за здравна реформа. През февруари отново в парламента той обеща същото - с надежда проектът да е факт до есенната сесия на Народното събрание (тя започва през септември според Правилника на Народното събрание - б.р.). 

"Дай Боже промените да станат готови до есенната сесия на парламента, за да може да започне да се работи по новия механизъм от 1 януари 2019 г. А ако времето не ни стигне, ще направиме всичко възможно той да влезе от 1 април, когато ще влезе и новият рамков договор за 2019 г.", заяви тогава министърът. Сега очевидно решенията ще преместват за по-късен период от време. 

Електронно здравеопазване - догодина

"До средата на следващата година ще трябва да имаме електронно здравеопазване и национална здравна информационна система", каза още Ананиев днес.

По думите му това е само част от националната здравна информационна система и се похвали, че когато е встъпил в длъжност като министър, електронното здравеопазване е било замразено, но той и екипът му го "вдигнахме на крака".

Дебатите бяха инициирани заради проблемите с Националната здравка карта, която указва колко, къде и какви болнични легла трябва да има на територията на страната. Тя бе въведена  по времето на министър Петър Москов. След това обаче бе отменена от съда, а новото й влизане в сила бе инициирано от министър Ананиев. Пациентски организации и болнични началници обаче обявиха, че документът отново ще отиде в съда, защото вещаел фалити на болнични заведения, а и ще влощи достъпа на пациентите до болнична помощ заради "закриването" на болнични легла. 

В програмата за управление на кабинета "Борисов 3" в частта за здравеопазването е записано изрично, че един от приоритетите е "осигуряване на финансова стабилност и обезпеченост на здравната система – поетапна демонополизация на НЗОК". За демонополизация на здравната каса се говори от тодини, в това число и в предишните управления на ГЕРБ, но до момента никой не се е заел с темата.