Какво е да бъдеш Големия брат? Не диктаторът, а буквално този, който винаги наблюдава хората в една антиутопия? Какво е да работиш в екипа на Доналд Тръмп и да ползваш данните на Cambridge Analytica, за да манипулираш избори?

Разработчиците от Osmotic Studios се опитват да ни покажат това с второто издание от поредицата си компютърни игри Orwell (точно като писателя, б.р.), разказва в. "Гардиън".

Историята е проста - родината ти, която се казва просто "Нацията", наскоро е била жертва на терористична атака. Като пряка реакция от това правителството е създало тайна програма за наблюдение, която да пази гражданите на "Нацията" - Orwell. Ролята ти е на правителствен агент, който следи потенциалните терористични заплахи чрез софтуера и предупреждава, когато някой е наистина подозрителен.

Първата игра - Orwell: Keeping an Eye on You ("Държа те под око"), излезе през 2016 г. и отразяваше по-скоро казуса за правителственото наблюдение, разкрит от Едуард Сноудън и други, пуснали доказателства за това свободно в мрежата. 

Новата игра, която излиза през тази година, видно е вдъхновена поне отчасти от скандала с Cambridge Analytica. Софтуерът Orwell е получил ъпгрейд и вече можем да следим профилите на различни хора в социалната мрежа, да ползваме полезна информация от личния им живот, да им разглеждаме съдържанието на банковите сметки, медицинските досиета, дори да им четем СМС-ите или да им слушаме съобщенията.

И наше ще е решението дали един коментар в социалните мрежи между приятели е дело просто на ядосан човек, разочарован от видимото бездействие на политиците, или заявяване на готовност да работи срещу правителството. Дали студентите са просто идеалисти, занимаващи се с активизъм, или част от терористична организация?

Играта цели да представи пред играча сложни морални и етични дилеми, като всяко решение променя активно историята на играта. Можем да играем като строг, но справедлив агент, който реагира само на сериозни индикации за тероризъм или престъпна мисъл (но така да изпуснем по-прикритите и умни терористи), или с удоволствие и размах да съсипваме живота на хората с изтекла информация за тях в Blabber (еквивалент на Twitter), независимо дали те наистина са опасни за "Нацията" или не.

Политически симулации като Orwell добиват все по-голяма популярност, особено поради факта, че отразяват реалността, в която живеем.