„Няма такива оскари, няма такива сезари – два месеца опрашваме публиката, че някакви оскари… Няма, бе, хора! Там може да има номинация – и аз съм бил номиниран хиляди пъти за всичко, но не е ставало“, заяви Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии, по Би Ти Ви.

Депутатът гостува по повод смъртта на историка Божидар Димитров. (Поклонението е в Националния исторически музей, където дълги години бе директор). А коментара за Теодор Ушев Рашидов направи заради изказването на аниматора за Светлин Русев, починал на 26 май тази година.

Разговорът в студиото започна с констатацията на водещия Антон Хекимян, че за Божидар Димитров е трудно да се говори в минало време, на което Рашидов отвърна:

„Не, в такива моменти човек доста се затруднява с говоренето, толкова е неадекватно всичко, че човек се чуди какво да каже. Без да искаме, влизаме в клишета. Чест ви прави, че отделяте такова внимание, по една проста причина: вчера се замислих, по една случайност се оказа, че повече от 25 човека са починали по-миналия ден, когато съобщиха, че Божидар е починал. Виждате как едни хора все едно живеем заедно, но без да подозираме, че сме живели заедно – и как животът отделя личността, как всички търсим начин да се простим с Божидар, да кажем нещо хубаво или лошо за него, все едно в каква посока. Въпросът е, че той вече е фактор. Личностите трябва малко да се уважават, защото аз го познавам много отдавна, още преди да сме работили заедно в НИМ, от Созопол се познаваме от много години, светла му памет. Божидар е личност.

Ще ви кажа защо го харесвах – той беше един свободолюбив човек и понякога образното му говорене дразнеше много хора – и дразнеше хората, които нищо не значат за историята.  Аз обичам такива хора, които казват истината с ясно, образно мислене. Когато Божидар говореше, всички знаеха какво говори.

Това беше за личността, а иначе беше колоритен човек, изключително качествен. Много трудолюбив – той направи парижката изложба. Той като танк беше – като му се възложи нещо, тръгва и го прави. Нямаше тайни в музея, музеят си беше негов живот, познаваше последните дупки на мазетата на музея – до такава степен се беше сраснал с него.“

В памет на Божидар Димитров Рашидов разказа как историкът е съчинил историята с вампирите от Созопол, за да влезе в медиите – и го цитира:

„Иначе няма как да се издържат музеите. Ние сме митомани, ще изградим легендата за нашата държава“. Ей такъв си беше, много готин“. 

Разговорът в студиото тръгна към „очернянето след смъртта“. Рашидов отбеляза, че били много грозни коментарите след кончината на Светлин Русев. За очерняне ли става дума в този случай, или са реални думи за него, попита водещият, визирайки очевидно изказването на художника Теодор Ушев за Светлин Русев.

„Нищо реално няма, Светлин е една голяма личност – каза Рашидов. – И вчерашен… който никой не го знае в Канада, да ми се прави тука и да ми дава акъли, извинявай – аман от акълджии, които си плащат данъците на друга държава. За мен са по-важни хората, които носят тежкия кръст тук – ние, дето носим тежкия кръст.

Вижте, ще ви кажа нещо. Един ред няма за Кристо, има една статия лоша в Лондон. Ние се опраскахме от сутрин до вечер предавания да правим.

Няма такива оскари, няма такива сезари* – два месеца опрашваме публиката, че някакви оскари… Няма, бе хора! Там може да има номинация – и аз съм бил номиниран хиляди пъти за всичко, но не е ставало. А да имаме и нахалството да даваме акъли и да оплюваме един човек, който целият му живот е минал тука…“

„Аз не съм Пикасо – неясно в каква връзка отбеляза скулпторът. – Ние тябва да се научим, че българските личности поне в смъртта… не само в смъртта, трябва да бъдат уважавани.“

В студиото на Би Ти Ви не се намери кой да му възрази, нито да го коригира. Вместо това водещият плавно премина към предстоящата изложба на Вежди Рашидов в лондонската галерия „Галиарди“.

„Ами да ви взема една покана, вие няма да дойдете, далече е, в Лондон е, разбира се“ – и подаде на Хекимян списание, по думите на госта – „магазинното списание на Бритиш мюзеум“.– Роден има изложба в Лондон и аз съм много щастлив, че първа страница е Роден, а втора страница… („сте вие“ – довърши мисълта му Хекимян). Това е най-интересното, което в Лондон през тази година, тези шест месеца, ще има. Приятно е, приятно е да се видиш в компания сериозна.“

Само преди дни, през уикенда, Вежди Рашидов разказа за тази изложба и в предаването на Георги Любенов по БНТ, където обясни, че „десет години е стискал зъби“ да не направи изложба, докато е във властта… е, с две-три изключения, вметна той. Всъщност, по време на двукратното му управление като министър и сега като председател на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов направи редица изложби у нас и в чужбина, дори в галерията на самото Министерство на културата – „Средец“.

На финала водещият попита какво ще остане след Бождар Димитров.

„След Божидар ще остане много история – посочи Рашидов. – Едва сега ще започне да изкристализирва. Трудовете на Божидар, знаете, той пишеше много, има сериозни анализи върху българското културно наследство, върху археологията, Созопол е негова рожба, Плиска… тъй че има, има… направи музей, той е дал своя принос, присъства силно.“


* Теодор Ушев има номинация за „Оскар“ за късометражния си анимационен филм „Сляпата Вайша“, за който получи и награда „Сезар“. Вижте списъка с неговите отличия в най-големия киносайт IMDb.

"Площад Славейков"