Тази вечер от 21 часа на стадион "Зенит" в Санкт Петербург е първият полуфинал на Световното - Франция срещу Белгия. Утре единият от тях ще поеме към Москва за финала в неделя, а другият ще остане в града на Ермитажа за най-нежелания двубой във футбола - за 3-то и 4-то място.

Срещат се два от най-силните отбори в света през последните години. "Петлите" имат титла от домакинския си Мондиал преди 20 години, а най-голямото постижение на "червените дяволи" е четвърто място през 1986 г. в Мексико. Двата отбора тогава спориха в "малкия финал" и "сините" спечелиха с 4:2 след продължения.

Франция е спечелила трите срещи помежду им на големи първенства, две от които на Световно. Белгия обаче има предимство в общата статистика - 30 победи, 24 загуби, а 19 мача са завършили наравно. Това прави общо цели 73 мача - съседството си казва думата.

Първият двубой между двата национални отбора се е играл през 1904 г. - 3:3. Последният беше на 7 юни 2015 г., когато Белгия спечели с 4:3 на "Стад дьо Франс", а немалко от футболистите, които днес ще излязат на терена, и тогава бяха в съставите.

Една от големите истории покрай първия полуфинал е присъствието на славния французин Тиери Анри в щаба на Белгия. Той се занимава с нападателите, а също така изучава атакуващите футболисти на съперника и "докладва" на селекционера Роберто Мартинес как трябва да им се противодейства.

"Има голямо уважение между двата отбора", заяви Оливие Жиру.

Като потвърждение на това лидерът на "дяволите" Еден Азар призова на Килиан Мбапе да бъде връчена "Златна топка". И добави, че когато съотборникът му в "Челси" и халф на съперника Нголо Канте играе силно, шансът да спечелиш мача е "95 процента".

"Това е невероятен шанс и уникален момент за нас и цяла Белгия - заяви снощи Роберто Мартинес. - Мач с Франция е голямо предизвикателство, но ако искаме да играем на финал, трябва да го преодолеем. През последните минути срещу Япония и в мача с Бразилия показахме, че можем. Способни сме и сме уверени."

"Познаваме се отлично - каза Дидие Дешан след последната тренировка на Франция. - Готови сме на всичко, на всяка една тактическа постройка от страна на Белгия. Футболистите имат в главите си всеки един сценарий. Съперникът играе атакуващо, но срещу Бразилия показа, че може и да се брани добре."

В елиминациите двата тима отстраниха общо три състава от Южна Америка и досега не са срещали европейци. Франция преодоля Аржентина и Уругвай, а Белгия се справи с Япония и Бразилия.

Главен съдия довечера е уругваецът Андрес Куня.