Ако човек не е наясно и случайно попадне на която и да е тренировка на английския национален отбор в Русия тези дни, никога не би предположил, че играчите се готвят за полуфинал на Световно. Първи от 28 години насам за родоначалниците на най-популярната игра.

Утре "Трите лъва" излизат срещу Хърватия от 21 часа на ст. "Лужники" в битка за място на финала.

Вчера британците поиграха боулинг и дартс, като "в центъра на купона" беше най-възрастният в отбора - Ашли Йънг, който навърши 33 години и почерпи съотборниците си с прочутите руски бонбони и безалкохолни напитки.

"Още нищо не сме спечелили, така че няма повод за празнуване, коментира халф-бекът пред журналистите. - Нямаше голяма веселба след победата над Швеция, тъй като големите мачове предстоят. Чудесно е, че сме на полуфинал, но тепърва има за какво да играем. И преди говорих много за колективния дух сред нас. Мисля, че той може да се усети най-добре след мачовете. Прибираме се в хотела, възстановяваме и се готвим за следващия двубой."

Йънг продължи да отличава отличната атмосфера при "Трите лъва", а и според много английски журналисти, които от години отразяват отбора, тя е в основата на успеха в Русия. Играчите са сплотени, не се делят на групички, забавляват се на тренировките, а в мачовете си помагат.

Хари Магуайър, авторът на първия гол във вратата на Швеция, играе дартс.

Имаше Мондиали и еврофинали, на които впоследствие се разбираше, че някой (Пол Гаскойн, например) излязъл от лагера, за да се напие накъде, други (отново Гаскойн, Алън Шийрър, Тони Адамс и т.н.) играли комар до ранни зори в хотелски стаи и залагали цели състояния. Вече не се случват такива неща. Поне досега не са излезли на бял свят.

Хари Кейн с една от гумените кокошки.

Репортерите не могат да не отбележат ведрата и дори ваканционна обстановка на тренировките в базата в Репино. Няма и помен от изопнатите, напрегнати физиономии и скована комуникация. Те са заменени от усмивки и смях. Това е може би най-важното, което е успял да направи селекционерът Гарет Саутгейт, освен че явно накара футболистите да си повярват и да имат ясен игрови план. Последното се определя и като "идентичност".

Деле Али, Кейн, Фабиан Делф и Гари Кейхил (от вляво на дясно).

Тази сутрин селекцията тренира в Репино и доста се позабавлява с... гумени кокошки - червена и синя. Треньорският щаб измисли игра (всъщност е кондиционният специалист, както призна Саутгейт по-късно), която освежи обстановката и настрои играчите за по-сериозната част от заниманието, за която акредитираните журналисти бяха помолени да напуснат. След кратка почивка Хари Кейн и компания се отправиха към Москва, където утре от 21 часа е полуфиналът с Хърватия.

Малко след пристигането си в столицата Саутгейт и халфът на "Ливърпул" Джордан Хендерсън, който прави много силно Световно, дадоха пресконференция.

Имаше въпрос от германски журналист за... гумените кокошки. Но и такива, свързани с препратки към титлата през 1966 г. 

"Дори аз не си спомням нищо от 1966-а, отвърна бившият защитникът. - Ние вървим по нашия си път и му се наслаждаваме. Притежаваме един от най-младите и най-малко опитни отбори на Световното и не знаем колко далеч ще стигнем. Имаме глад за още победи. Горди сме от стила си на игра и от начина, по който се справихме в трудни ситуации. Победихме с гол в последната минута, победихме с дузпи, постигнахме изразителен успех за историята, първа победа в откриващия мач и първа победа в елиминации от дълго време насам."

Гарет Саутгейт.

"За малка страна, Хърватия е произвела някои доста забележителни футболисти, добави Саутгейт. - Знаем колко силен е този тим и колко трудно ще ни бъде. Но на полуфинал на Световно първенство не може да е различно."

"Няма да ви кажа тактиката ни за утре, рече с усмивка Хендерсън, на когото бе припомнено, че Англия не е губила 29 мача, в които той е бил на терена. - Лука Модрич? Играл съм срещу него няколко пъти, той е футболист от световна класа. Надявам се, че утре няма да има силен мач. Колкото до статистиката, която посочвате, не аз съм важният, а отборът. Искам да спечелим, но не играя сам."

Джордан Хендерсън.

"Най-голямото нещо, което Гарет Саутгейт направи е, че придаде автентичност на нашия отбор. Ние сме едно цяло. За целта трябваше да се опознаем малко по-добре извън терена. Това е най-задружният национален отбор на Англия, в който съм бил. Което помага в големите мачове", изтъкна полузащитникът.

Хендерсън похвали съотборника си в "Ливърпул" Деян Ловрен, срещу когото ще се изправи утре.

"В нашия млад отбор имаме футболисти, които спечелиха трофеи и играха на финали. Като например Джеси Лингард и Маркъс Рашфорд, които взеха купата в Лига Европа през миналата година. Говорим си за тези неща постоянно при подготовката. Важно е да останем единни. В нашия кръг това се получава, но винаги може да ни повлияят външни фактори. Въпросът е да продължим да правим нещата така, както досега. В последните два мача показахме добро ниво", завърши Саутгейт.