България се приближава до целта за отбранителни разходи от 2% от БВП, която НАТО си постави да постигне в десетилетието след 2014 г. 

Днес алиансът публикува поредната справка за отбранителните разходи на 29-те си членки, чиито лидери ще обсъждат разпределението на финансовите тежести на започваща утре двудневна среща в Брюксел.

Документът показва, че българските отбранителни разходи тази година се очаква да бъдат 1,635 млрд. лева в сравнение с 1,255 млрд. лева през миналата година и представляват 1,56% от БВП при среден дял за НАТО от 1,36% от БВП.

Правителството е увеличило дела на разходите за оборудване на въоръжените сили до близо 29% от общите отбранителни разходи от под 5% миналата година. И тук България е над средния за алианса дял на тези разходи, който е 22% при цел 20%.

Страната ни може формално да достигне целта от 2% от БВП за отбрана, ако отчете в общите разходи и пенсиите на военните. Балгарските власти не правят това, защото на практика това не са средства, които увеличават отбранителните способности на страната и на НАТО, каза пред Клуб Z източник от централата на алианса в Брюксел.

С най-висок дял на военните разходи от БВП сред съюзниците продължават да бъдат САЩ (3,5% от БВП), Гърция (2,27%) и Естония (2,14%).