Десетки хиляди протестиращи се очаква да излязат по улиците и да освиркат Доналд Тръмп, когато той пристигне на посещение във Великобритания през тази седмица. Някои хора обаче смятат, че протестите създават неловка ситуация и че американският президент заслужава топло посрещане, разказва БТА.

Тръмп ще пристигне във Великобритания на 12 юли на "работно посещение" - нещо по-скромно в сравнение с първоначалния план за държавна визита с присъщата й помпозност и блясък, след като той предизвика заплахи от масови протести. Въпреки това протестиращите срещу Тръмп пак се готвят да излязат по улиците за ужас на неговите ликуващи британски поддръжници. 

"Той пристига в бърлогата на лъва и това ще представлява наистина забавно зрелище - каза 28-годишният лондончанин Джак Смит по време на парти по случай Деня на независимостта на САЩ от Великобритания 4 юли. - Откровено ще кажа, че очаквам тези протести като всички останали. Ще бъде забавно да се наблюдават всички тези либерали, чийто възгледи за света бяха разбити, когато той бе избран за президент през ноември 2016 г."

Кметът на Лондон Садик Хан, който има зад гърба си няколко медийни спречквания с президента, в четвъртък даде разрешение на протестиращи да издигнат голям балон, изобразяващ Тръмп като озъбено оранжево бебе, над сградата на парламента. 

"Той има да върши тук много по-важни неща, отколкото да се притеснява за някакви протестиращи. Мисля, че това говори много, много зле за протестиращите", казва 21-годишният американски студент Дрю Ликърман от университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия. - Тръмп ходи във Франция, Япония, из целия Близък изток. Беше посрещан като никой друг американски президент."

Премиерката Тереза Мей покани Тръмп на държавно посещение, когато стана първият чуждестранен лидер, посетил го (в Белия дом) след встъпването му в длъжност през януари 2017 г.. Много британски депутати казаха, че това е погрешно решение (от нейна страна), и то предизвика протести в цяла Великобритания. 

Силна връзка

На партито за 4 юли, състояло се недалеч от посолството на САЩ в центъра на Лондон, празнуващите издигнаха плакати с надписи "Тръмп 2020" и "Добре дошъл, господин президент, Обединеното кралство те обича". 

36-годишната Ерика Милър, която има двойно британско и американско гражданство след омъжването си за британец, каза, че протестите няма да окажат никакво влияние върху отношенията между двете страни. 

"Що се отнася до (т. нар.) специални отношения - налице е силна връзка, опираща се на историята, езика, общите западни ценности, която ще продължи независимо от протестиращите тук или в САЩ", каза тя.

28-годишната Мейлин Бейкър Боуг работи в сферата на междуправителствените отношения и се е преместила във Великобритания от САЩ през 2015 г. Тя каза, че не е почитателка на Тръмп, макар да е републиканка, но въпреки това е била изненадана от гневната реакция срещу него.

"Намирам за твърде странно, че протестиращите сипят толкова хули и отделят толкова време за това на свободно избрания лидер на една свободна страна, колкото те не отправят по повод на посещението на някой друг като президента на Китай", каза тя.

Подобно отношение изрази и Сара Елиът, на 36 години - председател на сдружението на американците републиканци в Обединеното кралство.

"Ние винаги стоим рамо до рамо и това ли е начинът да посрещнеш добър приятел - каза тя. - Не мисля така, но хората са свободни да постъпват така - това е свободна страна. Мисля, че нашите специални отношения винаги ще устояват заради нашата история, заради общите ни ценности. Предизвикателствата, пред които сме изправени в света, са еднакви."

Ако президентът на САЩ пожелае да посети традиционен лондонски пъб по време на своята визита, то има едно такова заведение, в което топлото посрещане му е гарантирано. "Джеймисън" в Хамърсмит, Югозападен Лондон, сменя името си по случай посещението му на "Тръмп Армс" и ще даде парти в негова чест.

"Тук има много фенове на Тръмп, които ще се радват да присъстват", каза собственикът Деймиън Смит, чиято съпруга е от Ню Йорк, пред вестник "Ивнинг стандард".