Европейската комисия понижи днес прогнозата за растежа в еврозоната, като се мотивира с търговските напрежения между ЕС и САЩ и повишаващите се цени на петрола, от които следва и по-висока инфлация, предаде Ройтерс.

Забавянето ще засегне всички 19 икономики в общата валута, като най-зле се очаква то да се отрази на Италия и Великобритания.

Комисията прогнозира растеж от 2,1% от БВП в еврозоната тази година в сравнение с 2,3%, които тя предвиди през май. За догодина прогнозата остава непроменена - 2%.

Ревизията към понижение на растежа на БВП в сравнение с май показва, че неблагоприятна външна среда като растящи търговски напрежения със САЩ може да подкопае доверието и да вземе дан от икономическата експанзия", каза заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис, цитиран от агенцията.

Еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси добави, че растящите цени на петрола се очаква за ускорят инфлацията до 1,7% през тази и идната година в сравнение с предишните предвиждания от 1,5% през 2018 и 1,6% през 2019 година.