Гилотина беше продадена на търг в Париж за 8008 евро.

150-годишната реплика на уреда, използан някога за екзекуции, беше купен от френски милионер и колекционер на странни предмети, съобщава Би Би Си.

Продажбата беше съпроводена със скандал, защото органът, който наблюдава търговете във Франция, се противопостави на предлагането на гилотината. От аукционната къща все пак твърдят, че тя никога не е била използвана.

Последното смъртно наказание с гилотина е било изпълнено във Фланция не толкова отдавна - през 1977 г.

Франция изцяло отменя смъртното наказание през 1981 г.

Репликата, която е много добре запазена, някога и била изложена в музей на мъченията в Париж. 

"Гилотината не трябва да бъде продавана", каза говорител на френския регулатор на аукционите.

Според него предмети като дрехите на хора ,които са били депортирани от нацистите и са загинали в концлагери, както и инструментите за мъчения от различни епохи, са особени предмети, събуждат повишена чувствителност.

Въпреки това от регулатора не успяха да спрат търга, който продължи само две минути. Индустриалецът Кристоф Феврие удвои началната цена от 4000 евро и стана притежател на гилотината.

Истински гилотини са били продавани на търг в миналото. През 2011 г. едната беше купена за 220 хил. евро. Друга, чиято първоначална цена беше 40 хил. евро, не успяа да се продаде през 2014 г. в Нант.

За първи път гилотина се използва по време на Френската революция. Тогава заради големият брой хора, които са осъдени на смърт, трябва да се създаде по-ефективен начин за тяхното изпълнение и така се появява този смъртоносен уред, наречен на името на създателя си лекаря Гилотен, който бил убеден в хуманността на изобретението си. По време на революцията се смята, че са обезглавени 16 хил. души между 1793 и 1794 г.