"Най-важното за нас е да проумеем, че повишаването на отбранителните способности на всяка държава не трябва да става и да се възприема като принуда отвън, а трябва да бъде осъзната необходимост".

Това заяви президентът Румен Радев след края на двудневната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО в Брюксел, цитиран от БТА.

"Тонът се успокои, срещата на върха приключи с ясна воля, потвърждаваща единството на съюза и повишаване на отбранителните способности на всяка една държава - поясни той. - Всички дебати за четири процента (за отбрана от БВП - бел. кор.), които вчера хвърли президентът на САЩ Доналд Тръмп, останаха за по-нататък. Споровете са в момента за това кога да се достигнат два процента от БВП за отбрана. Президентът Тръмп настоя това да стане на 1 януари догодина".

Всички европейски лидери са обяснили, че в парламентарните републики има механизми, по които се определят бюджетите и че всяко превъоръжаване изисква сложни и отговорни процедури, които отнемат време, каза българският президент. 

"Най-важното е, че има консенсус, че трябва да работим за повече способности. На последния Консултативен съвет по национална сигурност точно този въпрос поставих - че националният план за постигане на два процента от БВП за отбрана трябва да бъде преразгледан до септември- каза Радев. - Убеден съм, че всички тези планове ще бъдат ускорени и това трябва да го погледнем по много внимателен начин".

Румен Радев успя да разговаря лично с американския президент Доналд Тръмп по време на срещата на върха на НАТО, която завърши днес в Брюксел. Снимка от пазговора разпространиха от прессекретариата на българския президент без повече подробности.

В сряда Радев се оказа в ролята на репортер като първи съобщи пред медиите, че по време на разговорите вчера Тръмп е поискал два пъти увеличение на вноската за отбрана от БВП на всяка страна членка - т. е. тя да скочи от 2 на 4%. Чак по-късно новината беше потвърдена от Белия дом.

Радев даже изрази и нещо като одобрение на това искане. Или поне разбиране.

"Това, което той прави, е добре и за нас като изграждане на отбранителни способности. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили“, обясни Радев и допълни, че на тази тема е свикал три заседания на Консултативния съвет за национална сигурност.

Според българския президент Тръмп има основания.

 "НАТО не е борса, на която да се купи сигурност, но, от друга страна, президентът Тръмп е прав, тъй като всяка държава трябва да изгражда ефективни способности, а се вижда с каква неохота се заделят пари за отбрана в България", добави Радев.