Разговорите на срещата на НАТО са били премерени и изпълнени с уважение въпреки критичните туитове на Доналд Тръмп преди и след нея.

Това заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Преди форума Тръмп разкритикува Германия в туитър заради зависимостта й от руската енергия. А по време на събитието нападна страните членки на НАТО заради разходите им за алианса.

"Четох посланието от 140 знака, - каза Макрон. - Дебатите имаха различен тон. Те бяха искрени и нямаше сочене с пръст или липса на уважение."

Според него не е непременно добра идеята за бъдат увеличени разходите на страните от пакта на 4 на сто от техния БВП от сегашните 2 процента, както намекна Тръмп.

Френският президент допълни, че обратно на твърденията на някои медии американският му колега не е заплашвал с оттегляне от 70-годишния алианс заради ангажиментите на европейските съюзници на САЩ към разходите за отбрана.

"Президентът Тръмп в нито един момент - нито на двустранните срещи, нито на многостранните, е казвал, че ще се оттегли от НАТО", заяви Макрон.

Попитан втори път, той отговори:

"Не - поне докато аз съм бил там. Не го е казвал на мен."

"Всички се съгласиха да увеличат разходите в съответствие с ангажиментите, поети през 2014 г., - допълни Макрон. - Мисля, че НАТО стана по-силна след тези няколко дни."