В различни стаи и различни градове повече от 30 холивудски звезди създават заедно с Американския съюз за граждански свободи (АСГС) емоционално видео, разказващо историята на един от хилядите родители емигранти, които бяха разделени от своите деца на мексиканската граница.

Във видеото, създадено от актрисата Маги Джиленхол и озаглавено „Моето име е Мириан“, звезди като Джеф Бриджис, Райън Рейнолдс, Ема Томпсън, Мира Сорвино, Джеймс Франко, Оскар Айзък, Джулия Луис-Драйфус, Чадуик Боузман и много други четат откъси от писмо на Мириан, търсеща убежище бежанка от Хондурас, разделена от 17-месечния си син на границата с Тексас през февруари тази година.

Докато гласовете на актьорите затихват и се усилват един след друг, писмото обяснява защо за Мириан и нейното бебе не е безопасно да останат в Хондурас.

Доведох моя син в Съединените щати, за да търсим закрила от насилието в Хондурас – казва Лина Уайт (актриса и първата чернокожа жена, спечелила „Еми“ за сценарий на праймтай комедиен сериал), четейки думите на Мириан. – Ние напуснахме Хондурас, след като военните обгазиха дома ни.“

Писмото описва хаотичните мигове, когато синът на Мириан е взет от нея и нейните опити да се свърже с него, докато са били държани в различни правителствени обекти. Гласовете на някои от звездите треперят, други изтриват сълзите си.

Джеймс Франко обяснява как представители на американските власти взимат обяснение от Мириан защо е дошла в страната.

„Американските служители ми казаха, че отнемат сина ми“, чете актрисата Джейми Лий Къртис. Когато Мириан попитала служителите защо тя и синът  са били разделени, актьорите повтарят един след друг: „Те не са ѝ предоставили никаква причина“.

Актрисата Танди Нютън описва как Мириан „се е побъркала от тревога“ какво се случва със сина ѝ.

„Имах нужда да го прегърна и да го убедя, че е в безопасност и че майка му е тук с него“, чете Джиленхол.

В публикация в Туитър във вторник Джиленхол сподели видеото с хаштаг #MyNameIsMirian (Името ми е Мириан), за да повиши осведомеността за проблема с разделените на границата семейства. Видеоклипът беше споделен и от АСГС в YouTube, кадето насочва зрителите към уеб страницата му за кризата с разделените от администрацията на Тръмп семейства.

През май самата Мириан написал текст за Си Ен Ен, в който  подробно описва личното си преживяване, пресичането на границата, отнемането на сина ѝ и как се чувства отделена от него повече от два месеца.

„Никога не съм си представяла, че ще го отнемат от мен – пише тя в текста си за Си Ен Ен. – Но скоро открих как всъщност работи имиграционната служба на САЩ.“

Мириан описва как служителите никога не ѝ обяснили защо отнемат сина ѝ. Казва, че така и не са ѝ позволил да се сбогува с него – качили го в една кола и преди да успее да го утеши, служителят затворил вратата. Докато колата потегляла, тя чула детето ѝ да крещи.

През април един имиграционен съдия преценил, че Мириан има право на молба за убежище и тя била  освободена. Месец по-късно се събрала отново със сина си. Казва, че когато най-после отново го държала в ръцете си, не можела да спре да го целува.

„Аз съм доказателство, че родители, законно търсещи убежище, биват разделяни от децата им, без да им бъде посочена причина – пише Мириан. – Сърцето ми се къса за останалите майки в това положение“.

Мириан е част от съдебния процес, заведен от АСГС, който оспорва правителствената практика да се отделят децата на имигранти от семействата им. Във вторник администрацията не успя да изпълни първия краен срок за събиране на семействата, като обедини по-малко от половината от мигрантските семейства, получили това право.

"Площад Славейков"