Незначителни протести имаше в Лондон днес при пристигането на американския президент Доналд Тръмп на 4-дневно посещение във Великобритания, предаде ДПА, цитрана от БТА.

На лондонското летище "Станстед" Тръмп и съпругата му Мелания бяха посрещнати от британския министър на международната търговия Лиъм Фокс и посланика на САЩ Ууди Джонсън, след което се отправиха към резиденцията на посланика в Риджънтс парк в центъра на Лондон. 

Няколко активисти от групировката "Стоп на Тръмп" протестираха пред резиденцията, която бе оградена с новоиздигната временна желязна преграда и врати за контролиран допуск през нея. . Правозащитната организация Амнести интернешънъл бе издигнала огромен плакат на моста Воксхол в центъра на столицата с лика на Тръмп и текст "Кошмар за човешките права".

Очакват се повече протести пред двореца Бленъм край Оксфорд, където ще се състои официалното посрещане на президента и където той ще вечеря с британската премиерка Тереза Мей и с бизнес лидери. 

Очакват се по-големи протести с участието на хиляди хора утре, когато ще бъдат основните разговори между Тръмп и Мей в Чекърс - крайградската резиденция на британската премиерка. Днес из Лондон обикаляше камионетка на групата "Стоп на Тръмп", която разгласяваше послание: "Тръмп, върви си у дома или те чакат протести", и се призоваваха хората да се присъединят към петъчните масови протести.

ДПА припомня, че Тръмп се очакваше да посети Великобритания още м.г, но визитата му бе отложена очевидно поради силната негативна реакция в страната

По-рано днес Мей заяви, че смята да използва посещението на американския лидер "за започване на дискусия как да изградим силно, амбициозно и надеждно търговско партньорство". 

"Няма по-силен съюз от този на нашите специални отношения със САЩ и няма да има по-важен съюз от този в предстоящите години, - каза тя, като добави, че двете страни "споделят общо виждане по повечето глобални външнополитическите проблеми."

Посланик Джонсън каза, че постигането на споразумение за свободна търговия с Великобритания е "главен приоритет" за Тръмп, като освен това двамата лидери щели да обсъдят въпроси на военното и разузнавателното сътрудничество и растящите заплахи за сигурността, изхождащи от някои страни, сред които Китай, Русия, Северна Корея и Иран.

Тръмп отново разбуни духовете, преди да потегли от Лондон за Брюксел, където бе на срещата на върха на НАТО, като постави под въпрос дали намиращата се под натиск британска премиерка дава на избирателите "онова, за което те гласуваха" на британския референдум за Брекзита през 2016 г. 

"Чета много за Брекзит през последните дни и изглежда, че нещата вземат малко по-различна посока, при която те се връщат обратно, най-малкото частично, към връзки с Европейския съюз", каза той пред репортери, запитан за Брекзита. "Не съм аз човекът който да каже (какво трябва да стане)", посочи той, като изрази надежда скоро да бъде постигнато споразумение. "Хората гласуваха за скъсване (с ЕС) и си мисля, че това е, което те (британските лидери) ще направят, - посочи Тръмп. - Но може би те ще поемат по малко по-различен път... Така че не зная дали това е, за което те гласуваха... Просто искам хората да са щастливи."

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна днес на 4-дневно посещение във Великобритания, предаде Ройтерс. По-късно днес Тръмп ще отпътува за двореца Бленъм, недалеч от Оксфорд, на около 120 км северозападно от британската столица. 

Бленъм е родовото имение на аристократичното семейство, в което се е родил и израснал бележитият британски политик Уинстън Чърчил - министър-председател на Великобритания по време на Втората световна война. Днес дворецът от 18-и век и паркът около него са музей, но си остават и частна собственост на фамилиите Марлборо и Спенсър-Чърчил.