Президентът Доналд Тръмп заяви, че е готов да помага на малките страни в НАТО да купуват оръжия от САЩ в контекста на искането си те да харчат повече за отбраната си, предаде Ройтерс.

В изказване след срещата на върха на НАТО, за която заяви, че са били поети нови ангажименти за военни разходи, Тръмп каза, че някои не толкова богати членки са питали на срещи в Брюксел дали би им помогнал да купят въоръжение от САЩ, но не ги назова поименно.

"Имаме много богати страни, но има и такива, които не са чак толкова богати и те ме питаха дали бих могъл да им помогна при закупуването на въоръжение и ние ще им помогнем малко", каза Тръмп на пресконференция след въпрос за натиска върху страните в по-лошо финансово състояние.

И добави:

"Няма да поемем финансирането вместо тях, но ще направим така, че да имат възможност за отделни вноски и други неща, за да могат да купуват, понеже САЩ произвеждат несъмнено най-доброто въоръжение в света: най-добрите изтребители, най-добрите ракети, най-добрите пушки, всичко е най-доброто".

Тръмп не направи пряка връзка между продажбите на американско оръжие и усилията му да убеди другите натовски страни да постигнат заложените от НАТО цели за размер на военни разходи, но похвали предимствата на произведеното в САЩ отбранително оборудване.

"Всеки иска да купува нашето въоръжение, така че помагаме на тези страни да се включат и да купят най-доброто", каза той.

Повече от ясно е, че това засяга и България без тя да е спомената изрично, коментираха военни експерти и дипломати. Известно е, че нашата страна е най-бедна в Европа и има нужда да смени остарялото съветско оръжие с модерно и съответстващо на стандартите на НАТО.