Премиерът Бойко Борисов отчете пред парламента резултатите от българското председателство. Той заяви, че то е било изпитание за европейската ни идентичност, а България е показала отговорност и професионализъм.

"Българското председателство приключи. Резултатите, които постигнахме показват нашата отговорност, професионализъм и способността ни да работим за европейската кауза. Започнахме със 105 отворени законодателни досиета и то преждевременно, защото преди нас трябваше да е Великобритания. Равносметката - 46 постигнати споразумения", каза Борисов.

Той поясни, че 39 законодателни досиета са придвижени напред. И допълни, че българското председателство е осигурило плавен старт за преговорите за следващата Многогодишна финансова рамка.

"Бяха преодолени различия между страните членки и бе постигнат дългоочаквания общ подход по Банковия пакет. Работихме за прекратяване на дискриминационните практики спрямо потребители, които разделят Изтока и Запада в ЕС. Ключово постижение бе приключването на работата по предложението за командироването на работниците. Успяхме да постигнем споразумение по три регламента, свързани с полицейското и съдебното сътрудничество. Председателството ни надхвърли заложената цел по киберсигурността“, каза още премиерът. 

Той заяви, че България е обединила европейските партньори за продължаване на диалога с Турция, а напрежението е било намалено. Борисов визира срещата във Варна между ЕС и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Европейският съвет потвърди, че Турция остава ключов партньор", каза министър-председателят.

Според него постигнатите резултати не са политически пи ар, а политическа реалност за развитие на региона и на Европа.

"Работата ни не приключва сега - продължава по време на Австрийското председателство. Приветстваме приоритетите на Австрийското председателство, защото само заедно можем да постигнем напредък. Благодаря на парламента за добрата работа и сътрудничеството. Да не изпускаме историческия шанс да надградим европейското доверие към България", каза още Борисов.