Македония няма да позволи на Русия да пречи на Договора за името с Гърция, с който Скопие отвори вратата за членство в НАТО, заяви в Загреб министърът Радмила Шекеринска, пише македонският вестник “Нова Македония“, цитиран от Фокус.

"Винаги сме казвали, че се надяваме на добро сътрудничество с Русия, но ние си запазваме правото да взимаме решения. Македония прие решение“, каза Шекеринска пред журналисти след срещата на министрите на отбраната от региона с американския министър на отбраната Джеймс Матис, което предоха хърватската агенция ХИНА и сръбските медии.

Шекеринска добави, че съжалява за решението за експулсиране на руски дипломати от Гърция, както и, че македонското правителство "ще остане фокусирано" върху прилагането на споразумението с Атина.

Референдумът и взетите решения са в полза на гражданите и няма да допуснем ничия намеса този път“, подчерта министърът на отбраната Шекеринска.

Според нея отлагането на присъединяването на Македония към НАТО от 2008 г. насам е предизвикало тежка политическа, икономическа и финансова криза в страната.

„Няма да позволим това да се случи отново“, каза македонският министър на отбраната.

Медиите от Хърватия и Сърбия напомнят, че Македония получи покана за членство в НАТО, както и на вчерашната реакция на Москва, според която Русия смята, че Македония на сила е въвлечена в НАТО, ход, който само задълбочава разделението и напрежението в Европа.