Най-великият "бизнесмен" на всички времена реши да поучава Тереза Мей как било правилно да се осъществи Брекзитът: най-добре било тя да избере твърдия Брекзит, за който настоява и неговото алтер его ("другото Аз") - фантастичният Борис Джонсън, който щял да бъде "един отличен премиер". Даже и Тръмп е разбрал, че споровете около правилната стратегия за излизане от ЕС застрашават управлението на британската министър-председателка. Това обаче изобщо не попречи на американския президент да се намеси в дебата, отправяйки сериозна заплаха: ако Великобритания запазела прекалено близки отношения с ЕС, тогава тя трябвало да забрави за търговско споразумение с Америка! Защото ЕС се нарежда директно след Германия в черния списък на Тръмп с онези, които експлоатирали бедната Америка откакто се помнел Тръмп, пише Бертолд Колер, ФАЦ.

Смайващо е с какво безгрижие Тръмп успява да съсипе за секунди всичко онова, което американската политика е градила в продължение на десетилетия в Европа. Изглежда той не разбира, че Америка също има интерес от единно НАТО и силен ЕС. Тръмп би могъл да преследва целите си и без да се кара с партньорите си или да къса отношенията с тях. Очевидно обаче този президент разбира само от онези методи, заради които беше сравнен с мафиотски бос (по думите на бившия шеф на ФБР Коми, който добре познава престъпния подземен свят). И на европейските му съюзници от НАТО, докато те се чувстват зависими от американските гаранции за сигурност, не им остава нищо друго освен да стискат зъби, да търпят тирадите на Тръмп и да си плащат рекета.

На всички останали фронтове обаче заплахите на Тръмп ще предизвикат по-силна съпротива. Сред хората в Германия например поведението на Тръмп ще засили антиамериканизма и ще налее вода в мелницата на онези, които винаги са предпочитали руската прегръдка. На фона на всичко това Владимир Путин трудно може да повярва на късмета си. И тук не става въпрос само за оценката, дадена от шефа на ФИФА Инфантино, че Русия била организирала "най-доброто дотук Световно първенство по футбол".

Дойче Веле